НАШИ возачи које су у ноћи између среде и четвртка претукле украјинске колеге на прелазу Ђаково - Халмеу, из Украјине у Румунију, у суботу би коначно требало да стигну у Србију. Како су нам рекли у предузећу "Станишић комерц" из Пожеге, један од нападнутих превозника Радојко Ковачевић је, после петодневног чекања на граници, у петак прешао у Румунију, а очекује се да ће и Драган Јовановић из Чачка и Милан Рујевић из Новог Сада такође стићи.

Инцидент на овом граничном прелазу, на ком је неколико украјинских камионџија претукло шесторицу српских возача, од којих су тројица задобила теже повреде, отворио је шкакљиву тему о дугогодишњем проблему и драми наших превозника на граници Украјине са суседним земљама. Батине које су они, ни криви ни дужни добили, чекајући данима у километарској колони, само је кап у чаши малтретирања које, како кажу годинама трпе од украјинских возача и полиције.

Како су нам наши превозници испричали, Украјинци, очигледно под дејством алкохола, улетели су у кабине и почели да их батинају. Полиција је само констатовала шта се догодило, а тек 12 сати касније дошла је медицинска помоћ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Изгубио живот због изгубљеног пртљага: Нападнути возач аутобуса преминуо у болници


- Колима Хитне помоћи одвезли су тројицу српских возача са озбиљним повредама, Радојка Ковачевића из Пожеге и Драгана Јовановића и Милана Рујевића из Новог Сада - каже, за наш лист, Горан, возач из Бајине Баште, који, срећом, није изударан, али је био сведок сцене. - Ковачевића, доброг, мирног човека, пред пензијом, једва сам смирио после напада. Није могао да проговори сатима. Био је ван себе од шока. Драгану из Чачка батинаши су сломили нос.

Како наш саговорник каже, напад украјинских возача шлепера само је додатак на већ неподношљиву ситуацију на граничним прелазима из Украјине у Румунију.


- Последњих пет година возим на овој рути и сведок сам константног непрофесионалног понашања и малтретирања закавкаских полицајаца према нашим возачима - наставља наш саговорник, који презиме крије из страха од украјинских цариника. - У километарским колонама, нема ниједне украјинске таблице, већ су то искључиво српске, руске и белоруске. Зато што Украјинци прелазе преко реда.


Украјински возачи иду преко реда

Уз то, како наш саговорник тврди, а потврђују и други возачи, коруптивна полиција их кажњава за сваку ситницу, узима мито од неколико стотина евра због наводног непоштовања прописа...

- После девет сати вожње, обавезно је девет сати одмора, а нама се дешава да смо на њиховој граници по пет дана, и наравно да не можемо да испоштујемо то саобраћајно правило - прича превозник Раде Николић, који је направио фејсбук-групу која се бави баш проблемима превозника. - Осим на прелазу Ђаково - Халмеу, ништа није боља ситуација ни на граници са Мађарском, као ни са Пољском, али ту има најмање наших возача.


Радојко Ковачевић

ПРЕПУШТЕНИ САМИ СЕБИ

ПОСЛЕ прегледа лекара, у ординацији удаљеној око 30 километара од границе, екипа Хитне помоћи је, у четвртак, тројицу испребијаних наших возача оставила да се сами снађу за повратак до границе. Са констатованим повредама, модрицама, преломом носа и саветом да се јаве лекарима, чим стигну у домовину. На срећу, Срби су устопирали наше камионџије, који су их довезле до границе.

Драган Јовановић

МОЛБА ШОФЕРА АМБАСАДИ

ПОУЗДАНО знам да је барем 100 молби возача стигло нашој амбасади у Кијеву за помоћ због проблема са украјинским цариницима, возачима и властима - тврде превозници Горан и Раде за "Новости". - Одговори које смо добијали своде се на то да бирамо друге трасе, да идемо преко Пољске, уместо преко Украјине...