ЗАПОСЛЕНИ у јавном сектору примили су увећане, новембарске зараде, а међу њима су и судије. Најнижу судијску плату, према обрачуну већих зарада у јавном сектору, имаће судија прекршајног суда - 91.343 уместо 83.801 динар. Судија основног суда имаће 109.612 уместо 100.561 динар, вишег и привредног суда 127.881 уместо 117.322 динара и апелационог суда 146.149 уместо досадашњих 134.082 динара.

Плате у јавном сектору, како је објаснио министар финансија Синиша Мали, веће су од осам до 15 одсто. Највише, 15 одсто, добиле су медицинске сестре, 10 одсто доктори, истраживачи у научно-истраживачкој делатности и запослени у установама културе, девет одсто запослени у предшколским и школским установама и на факултетима, као и у установама социјалне заштите, док су запослени у државној управи добили осам одсто већа примања.

Судије су добиле повећање од девет одсто. Рената Павешковић, заменик председника Друштва судија Србије, каже да је ово делом повећање, а делом враћање зарада на старо. Она, за "Новости", објашњава да се не може рећи да су судијске плате велике када се узме у обзир обим и сложеност посла, одговорност и значај судијске функције за грађане.

Прочитајте још - Повећање плата на снази, у понедељак помоћ пензионерима

- Судије су преоптерећене. Наравно, највише у Београду, јер се ту налази две трећине предмета, али и у појединим судовима у унутрашњости. На пример, у Основном суду у Великој Плани парничне судије имају по 600, уместо 250 предмета по особи, а кривичари 400, уместо 150. Пристојан материјални положај судија је у функцији њихове независности - каже Павешковић.

Министар Мали је најавио да ће у години пред нама, у сектору здравства, медицински техничари просечно зарађивати за 37,9 одсто више у односу на период пре фискалне консолидације, односно 53,2 одсто више него 2015. године.

- У сектору основног и средњег образовања имаће просечну плату већу за 44,1 одсто већу него 2015. Захваљујући добрим резултатима створили смо фискални простор који користимо тако што, између осталог, повећавамо плате у јавном сектору и тако подижемо животни стандард грађана - истакао је Мали.

ПРОСЕК 500 ЕВРА

МИНИСТАР је додао и да ће минимална цена рада од 1. јануара бити већа за 3.000 динара, а просечна плата већ у децембру биће око 500 евра:

- То је обећање које смо дали и које је можда некима звучало недостижно, али које ћемо успети да испунимо. Незапосленост нам је пала на 9,5 одсто, посебно незапосленост младих. У последњих пет година имамо 400.000 новозапослених, по чему се налазимо у самом врху Европе.