Безбедност у саобраћају на длану: Велики успех ученика 14. београдске гимназије на глобалном такмичењу Реноа (ФОТО)

Novosti Online / П. Живковић

11. 12. 2019. у 11:24

Безбедност у саобраћају на длану: Велики успех ученика 14. београдске гимназије на глобалном такмичењу Реноа (ФОТО)
Огроман успех остварили су ученици 14. београдске гимназије на светском такмичењу које организује компанија "Рено" посвећено Безбедности у саобраћају
ОГРОМАН успех остварили су ученици 14. београдске гимназије на светском такмичењу које организује компанија "Рено" посвећено Безбедности у саобраћају!


Ученици "трећег седам" ове београдске гимназије су финалисти међународног такмичења "Твоја идеја, твоја иницијатива" 2018/2019 у конкуренцији 79 школа из целог света коју већ традиционално организује Компанија "Рено" и кроз које је, за протеклих десет година прошло више од 13 милиона учесника!

Пројекат наших ђака "Безбедност на путу за све" је изабран као један од најуспешнијих - сврстан је међу првих пет!

- Компанија "Рено" велики пажњу посвећује безбедности у саобраћају не само прављењем аутомобила који испуњавају све најстрпжије захтеве већ и улагањем у образовање свих учесника у саобраћају, а нарочито младих - истакао је Милан Белин директор "Реноа Србија" - Изузетна је част и огромно задовољство што су баш ученици из Србије постигли овако велики успех.

Ученици ове београдске гимназије оформили су више тимова које су предводиле Ема Пантовић,Катарина Раденковић,Милица Инђић, Ања Ћатовић које су уз помоћ другара, али и професорке енглеског Марије Драгнић која је и иницијатор ове идеје.

Рад који је трајао три месеца обухватао је истражицање о најчешћим прекршајима у саобраћају али и опасностима које вребају, пре свега пешаке, ученике у одласку и доалску из школе.

Урађени су текстови, постери (који су лепљени у околини школе), музичка нумера коју су написали и компоновали, а урађен је и едукативни видео прилог.

Након истраживања које су спровели на неколико начина, преко анализе резултата онлине анкете, теренског фото-истраживања, до размене личних искустава која се тичу најфреквентнијих непрописних понашања учесника у саобраћају, успели су да препознају проблеме и њима су се детаљњије позабаве.

- Идентификованим питањима неодговорног понашања у саобраћају бавилисмо се из различитих перспектива, маркирањем поменутих проблема кроз писану реч, израду едукативних цртежа, постера и видео-а, као и кроз компоновање песме са поучним текстом - каже Ема Пантовић једна од најзаслужнијих за успех овог пројекта.

- Они су дивна деца, посвећена оном што раде и заиста смо сви пресрећни због овог успеха - каже разредна овог одељења Гордана Љујић.

Још 2000.године "Рено" је покренуо међународни васпитно-едукативни програм који спроводи у двадесет земаља у свету, као потпору глобалном пројекта УН "Декада акције за безбедност на путевима 2011-2020.". Програм је намењен подстицању деце и младих на сигурно учествовање у саобраћају, а спроводи се кроз два правца деловања:

"Пут и ја" намењен едукацији деце узраста 7-11 година о основним појмовима везано за безбедност саобраћаја. Програм је међународног карактера и у Србији се спроводи већ трећу годину за редом у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбедност саобраћаја и Министарством просвете, науке и технолошког развоја и кроз ову едукацију је до сада прошло преко 60000 малишана широм Србије.

Прочитајте још: Проглашени најбољи основци познаваоци саобраћаја

"Твоја идеја, твоја иницијатива" је програм намењен адолесцентима узраста од 12 до 17 година. Кроз овај програм, ученици развијају свест о безбедности на путу и уче како да постану активни грађани способни да иницирају промене. У оквиру овог програма се сваке године организује међународно такмичење за средњошколце под називом "Твоја идеја, твоја иницијатива" које подстиче наставнике да заједно са својим ученицима учествују, кроз реализовање пројекта групне наставе користећи ме као награду за свој пројекат који је "Рено" оценио као један од најуспешнијих ове године,ученици су награђени таблетом "Самсунг".

Сви материјали који су настали као производ њиховог посвећеног рада могу се наћи на њиховом блогу https://roadsafetyforallxiv.wordpress.com/2019/05/11/o-projektu/.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације