Вирус грипа још није изолован, али га има у окружењу: Додатних 10.000 вакцина стиже до краја недеље

Б. Р.

11. 12. 2019. у 07:24

Вирус грипа још није изолован, али га има у окружењу: Додатних 10.000 вакцина стиже до краја недеље

Велико интересовање у домовима здравља, фото З.Јовановић

Набављене додатне количине цепива против грипа о трошку здравственог осигурања

ДОДАТНИХ 10.000 вакцина против сезонског грипа требало би да стигне до краја недеље, потврђено је у уторак "Новостима" у Министарству здравља. Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" направио је план дистрибуције, а највећи део биће распоређен у Београд. План је начињен према потребама здравствених установа, у којима је интересовање за вакцинацију премашило сва очекивања. На многим пунктовима вакцине, којих је ове сезоне било 48.000 више него лане, потрошене су за непуне две недеље од почетка имунизације, 15. октобра.

Са почетних 289.800, у међувремену потрошених доза, и додатном количином, Србија ће ове сезоне, после дуже паузе због пада поверења у вакцинацију, што је била последица агресивне антивакциналне кампање, имати готово 300.000 заштићених од грипа о трошку осигурања. У више завода за јавно здравље "Новостима" је у уторак речено да је ове сезоне било веће интересовање за вакцинацију против грипа и међу становништвом које се не убраја у категорије ризичног, него је плаћало заштиту.

Прочитајте још - Због великог интересовања, траже додатне дозе вакцина против грипа

- Иако смо ове године набавили готово 50.000 доза вакцина више него претходне, оне су утрошене у рекордном року, па смо иницирали све поступке за набавку додатних количина - рекла је доктор Дарија Кисић Тепавчевић из Института "Батут".

За додатних 10.000 доза Републички фонд здравственог осигурања расписао је у новембру јавни позив, на који су пристигле две понуде: Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", и "Фармалогист" д.о.о. "Торлак", који је добио прошли тендер, понудио је опет Санофи Пастерову вакцину "ваксигрип тетра" за 867,9 динара по дози, што је готово за 200 динара скупље него што је она плаћена на прошлом тендеру. "Фармалогист" је кандидовао "Аботову" вакцину "инфлувак тетра" по јединичној дози од 622,50 динара. Комисија за јавну набавку, по критеријуму најповољније понуђене цене, предложила је да се вакцина купи од "Фармалогиста", а РФЗО је такву одлуку и донео.

Вакцине против грипа тренутно има само у приватним здравственим установама, а у малој количини и још понегде на "државним" пунктовима, само из контингента набављеног за оне који плаћају заштиту. Вакцинација кошта од 1.200 до 1.500 динара.

ВИРУС НИЈЕ РЕГИСТРОВАН

У СРБИЈИ још није изолован вирус грипа, али га има у окружењу. У Црној Гори је доказано присуство вируса Б, а у Хрватској АХ1Н1. У целој Европи активност вируса има низак, или средњи ниво, а у циркулацији доминира тип АХ1Н1.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације