Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић данас је у Риму, на састанку са италијанском колегиницом Паолом Писано, оценио да област иновација представља перспективно подручје за сарадњу српских и италијанских компанија.

"Србија има споразуме о слободној трговини са Русијом и Евроазијском економском унијом. Ови бесцарински споразуми представљају шансу за италијанске компаније да преко Србије остваре присуство на овим тржиштима. То је такође и добра платформа за сарадњу српских и италијанских фирми за излазак на трећа тржишта“, рекао је Поповић.

У саопштењу из његовог кабинета наводи се да је Поповић указао да Србија и Италија имају изузетно развијене економске и привредне односе и да спољно- трговинска размена у овој години износи више од три милијарде и 200 милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - POPOVIĆ U DOJČE TELEKOMU: Srpski inženjeri će primenjivati nemačko znanje u oblasti sajber zaštite

Навео је да у Србији послује близу 2.000 компанија које запошљавају преко 26.000 радника, те да је Италија је друго најважније извозно тржиште за Србију.

"Овакви охрабрујући подаци говоре да имамо услове да добру привредну сарадњу са Италијом унапређујемо кроз сарадњу у области иновација и иновационих технологија", казао је Поповић.

Подсетио је да је Србија према подацима Фајненшел Тајмса проглашена за земљу са највише страних директних инвестиција по глави становника.

"Разлог због кога инвеститори Србију одабирају као инвестициону дестинацију јесте снажан инжењерски кадар који наша земља поседује. Због тога желимо да српски и италијански инжењери још ближе сарађују на развоју иновација које ће створити нове вредности у привреди и економији“, рекао је он.

Поповић је посебно истакао значај нових технологија, које осим економског аспекта, за циљ имају и да побољшају и унапреде животе свих грађана.

"Србија интезивно развија стратегије у области вештачке интелигенције, роботике, блокчејна, биг дејта анализе и паметних градова, чиме унапређује економски и привредни раст“, казао је Поповић.

Ииталијанска министарка за иновационе технологије и дигитализацију рекла је да Италија базира своју иновациону политику на развоју вештачке интелигенције, роботике, сајбер безбедности и паметних градова, као и на унапређењу амбијента за стартап компаније и "венчур" фондове.

"Област иновација и нових технологија је простор у коме видимо велике потенцијале за сарадњу Србије и Италије, а у наредном периоду радићемо на унапређивању заједничких аранжмана за подизање иновационих капацитета наше две земље", навела је Писано.