Правда није задовољена, тај новац не може да ми врати моје дете: Пре 37 година мистериозно је остала без бебе, сада држава мора да јој исплати 10.000 евра

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

10. 12. 2019. у 08:15

Правда није задовољена, тај новац не може да ми врати моје дете: 
Пре 37 година мистериозно је остала без бебе, сада држава мора да јој исплати 10.000 евра

Depositphotos

Најмање 10 родитеља добило судске одштете због претрпљене душевне боли

НАЈМАЊЕ 10 правоснажних судских пресуда којима се родитељима беба за које се сумња да су нестале из породилишта додељује одштета од око 10.000 евра донето је у последњих годину дана. Како сазнајемо у родитељским удружењима, највише их је потврђено пред новосадским и крагујевачким апелационим судовима, а најспорије се поступци одвијају у Београду.

Последња пресуда, у коју су "Новости" имале увид, потврђена је у октобру, пред новосадском апелацијом, у случају М. Д. из Новог Сада против државе Србије. Суд је одредио да држава мора М. Д. да исплати 1,25 милиона динара. Мораће да јој исплате и законску затезну камату од дана пресуђења до исплате на име нематеријалне штете за, како се наводи, "претрпљене душевне болове и патњу, нарушен лични и породични живот, трпљену неизвесност, неодговарање државних органа, намерно скривање и заташкавање информација о стварној судбини њене кћерке Д. Д., као и због реакције и ставова надлежних органа који су показали трајну незаинтересованост да се утврди каква је судбина њеног детета и где је оно". Држава још мора М. Д. да исплати и 36.750 динара за трошкове судског поступка.

Прочитајте још - Држава формира базу ДНК за "нестале бебе"

- Пресуда је постала правоснажна, али још није извршена, односно одштета није исплаћена - каже М. Д. за "Новости". - Не мислим да је правда задовољена, јер тих 10.000 евра не може да врати моје дете, нити да ми одговори где је оно. То је само адекватна казна за државу која све ове године ћути.

М. Д. је 25. јула по подне 1982. године родила здраву девојчицу на Клиници за акушерство и гинекологију "Бетанија" у Новом Саду. Беба је по рођењу заплакала, а, како каже мајка, пет минута касније добила је оцену 9. Родила се са 3,9 килограма и 55 центиметара.

Следећег дана мајку су обавестили да је њена девојчица у 9 сати тог јутра преминула.

- Једна од сестара ми је саопштила да је удахнула плодову воду, као и да неће бити сахрањена, већ чувана на Медицинском факултету, у формалину, за обуку студената - каже М. Д.


М. Д. живо дете донела на свет у новосадској "Бетанији" Фото Д. Дозет

Свекрва и заова тражиле су да виде дете, али им није дозвољено. Пошто је сумњала у званичну верзију, наша саговорница се прво обратила матичару, који јој је дао на увид оригиналну потврду о смрти, али на потврди није констатован узрок смрти, нити је могла да добије фотокопију. Затим се упутила у "Бетанију", где је такође тражила потврду о смрти, историју порођаја и историју новорођенчета. Уместо тога, добила је крвну групу бебе, пријаву рођења и папир са личним подацима у којима је наведено да је дете спаљено без обдукције!

Прочитајте још - Гинеколог нудио новорођенче на продају? Бебу мењао за ауто, цела операција ишла преко Београда

Из Клиничког центра Војводине, Института за патологију и хистологију, потврдили су јој да у периоду од 25. до 31. јула 1982. године нема података о њеном детету, а ЈКП "Лисје" је одговорило да у истом периоду није сахрањено ниједно новорођенче, нити је кремирано.

Пошто М. Д. до сада није дошла до праве истине зашто је њено новорођенче преминуло после нормално изнете трудноће и порођаја који је протекао добро, као ни шта се десило са телом и где је дете сахрањено или спаљено, суд је, како се наводи, донео пресуду у њену корист.

ЛАЖНИ БРОЈ ОБДУКЦИЈЕ

У МАТИЧНОЈ књизи умрлих стајало је да је новорођенче Д. Д. обдуковано на Медицинском факултету у Новом Саду под бројем 35. На Факултету се, када им се несрећна мајка обратила, испоставило да се под тим бројем води човек погинуо у саобраћајној несрећи и да њене бебе нема!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Momčilo

10.12.2019. 08:53

Iznos od 10.000 eura, je kazna državi Srbiji što je do sada skrivala informacije o sudbini kidnapovane dece iz srpskih bolnica. Ukolliko država nastavi sa ovom praksom isti roditelj treba da podnese zahtev za novu naknadu,zbog skrivanja informacija idovođenja u zabludu od strane državnih organa. Državni organi neka dobro razmisle da li im se isplati da i dalje skrivaju podatke šta su uradili sa kidnapovanom decom

драгана

10.12.2019. 11:49

@Momčilo - Još uvek je,Momčilo, komunistički mozak u glavama većine, gde se pojedinci kriju iza mase i prolaze nekažnjeno i koriste masu za sopstvene ciljeve.

Никола

10.12.2019. 09:08

Пресуда не решава проблем, јер деца нису на продају.Да су била редмет трговине, од стране родитеља, те трговине не би ни било. Пронаћи виновнике, објавити имена без обзира да ли у живи или не, пронаћи што више те деце, то би било задовољење правде.Овако....

Мр Радомир Шћепановић

10.12.2019. 09:11

Drzava i dalje pokriva otmicu dece iz porodilista!

драгана

10.12.2019. 11:46

Bebe nisu na prodaju i ne može isplata biti rešenje.Osim toga, isplata ne može biti iz budžeta u koji svi uplačujemo,jer nisu građani Srbije krali bebe.Neka odštete plaćaju institucije i pojedinci koji su na bebama zaradili.