Са модернизованим ваздухопловима српска војска ће бити још моћнија, изјавио је данас у Батајници министар одбране Александар Вулин током обиласка радова на модернизацији авиона "Орао", које у највећем делу обављају домаћи стручњаци.

"Наше ваздухопловство је и сада у потпуности у стању да заштити безбедност и сигурност нашег неба и наше земље, али са новим летелицама и са модернизованим ваздухопловима, бићемо још моћнији", рекао је Вулин на аеродрому "Пуковник - пилот Миленко Павловић".

Вулин је истакао да га посебно радује то што ће највећи део модернизације бити последица рада домаћих стручњака и домаће памети јер, како каже, "само оно што сами направимо је суштински наше", саопштило је Министарство одбране.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Naše nebo čuvaju srpski "tigrovi"

"Ми набављамо најсавременије летелице, модернизујемо оно што су други произвели, али исто тако враћамо у потпуни погон и домаћу памет. Процес модернизације Орла и процес модернизације Г-4 је веома далеко одмакао и у веома скором периоду очекујем да ћемо моћи да нашој војсци дамо на употребу модернизоване ваздухоплове", рекао је министар, који је у пратњи команданта РВ и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића обишао радове на модернизацији авиона "Орао".

Командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Дејан Васиљевић рекао је да се модернизацијом авиона "Орао" постиже повећање способности и ефикасности употребе авиона у свим метео условима и дању и ноћу, прецизност дејстава на циљ и смањење колатералне штете.

Он је додао да ће модернизација, такође, омогућити и већу сигурност посаде авиона.

"Дејством са новим, вођеним ракетама, уз коришћење осавремењене авионике, смањује се могућност поготка посаде која је извршила дејства. Сама пасивна и активна заштита коју авион поседује значајно умањује могућност дејстава по авиону током лета и у току борбених дејстава", нагласио је пуковник Васиљевић.

Заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде пуковник Зоран Продановић истакао је да ће модернизација авиона "Орао" омогућити дејство авиона са већих висина и даљина, увођење савремених ракета са различитим системима навођења у оквиру интегрисаног навигацијско-нападног система, а у целини могућност опстанка авиона у савременим борбеним дејствима.

Такође, постижу се бољи ефекти у погледу употребе постојећег наоружања авиона "Орао".

"Са авионом који се осавремени на овај начин и са средствима која буду уведена, неке наредне генерације пилота моћи ће врло лако и брзо да пређу на неке друге авионе и системе. Ухватићемо корак са савременим ваздухопловствима и то је један од крајњих циљева који ће се постићи са овим програмом", истакао је пуковник Продановић.

Обиласку радова на модернизацији авиона "Орао" присуствовали су и в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић, командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић и заменик директора Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" пуковник Синиша Радивојевић.