Због последица загађења ваздуха у Србији годишње умре 3.600 особа, рекао је шеф канцеларије Светске здравствене оганизације за Србију Маријан Ивануша.

У свету због загађења годишње умре око седам милиона људи, од чега је пола милиона у Европи.

Протекли викенд у Србији је обележило повећано загађење ваздуха, нарочито у Београду, Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу, Ваљеву.

Прочитајте још: Црвени аларм у Србији: Због магле проблеми широм земље, издат апел грађанима (ВИДЕО)


Стручњаци кажу да није повећана емисија загађујућих честица, већ су атмосферске прилике допринеле да аеро-загађење буде високо.

Данас је ситуација нешто боља, али на пример мерне станице Стари град и Мостар и даље показују да је ваздух веома загађен.

Шеф канцеларије светске банке за Србију Маријан Ивануша је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да загађен ваздух може да утиче на кардиваскуларне и плућне болести, али да све зависи од тога колико је дуго ваздух загађен и колико дуго је неко изложен загађењу.

Према подацима и анализама СЗО, у свету умре седам милиона људи годишње од загађености ваздуха од чега је у Европи пола милиона људи.

Процењује се да у Србији годишње умре 3.600 особа због честица од 2,5 микрона.

Када је реч о мерама против загађења, Ивануша је прво истакао редовна мерења да би грађани и власти знали када је ваздух загађен и да би моги да се понашају у складу са тиме.

Навео је да је у тим случајевима најбоље остати у стану, а они који морају да изађу напоље требало би да буду што мање активни.

Највећи узрочници загађења су ложење ватре и саобаћај, али битни фактори су климатски и географски услови.

Ивануша објашњава да су мере против загађења релативно скупе и да се њихови ефекти не могу очекивати преко ноћи.

"Заједнице годинама раде на побољшању квалитета ваздуха, видим и у Србији напредак", рекао је Маријан Ивануша.

Напоменуо је да би чешће требало користити гас уместо дрва за грејање а посебну пажњу би требало обратити на собраћај јер стари аутомобили више загађују.

Ипак, како је рекао Ивануша, пушење је много шетније по здравље од загађеног ваздуха а људи се не буне толико због пушења колико због ваздуха.

Поручио је да маске не помажу иако се оне могу често видети у неким азијским земљама.