ВИШЕ од 200 радника окупило се у недељу вече испред Главног дистрибутивног центра у Земуну незадовољни понудом повећања плата, која је у недељу вече стигла из Владе и руководства "Поште". Њихов захтев да поштари и шалтерски радници примају републички просек је одбијен и они ће, како кажу, наставити обуставу рада, што су у недељу вече на састанку саопштили у Влади Србије.

То значи да ни после седам дана пошиљке неће кренути из дистрибутивног центра ка траженим адресама. Запослени у "Пошти" су у штрајку од прошлог понедељка, а нови захтев који су поставили је распуштање радне групе која преговара. Према подацима синдиката, радници са средњом школом тренутно примају у просеку по 39.000 динара, а понуђено им је повећање до највише 45.000 динара, што је, по њима, непримерено. Последњи преговори су вођени у петак и тада је руководству дат рок до данас у 10 да изађу са коначном рачуницом повећаних плата.

ЧЕКАЈУ ПРАВИЛНИК КАКО незванично сазнајемо, да би се утврдила оваква прерасподела новца коју траже радници морао би да се направи нови правилник о систематизацији којим ће се уредити мањи распон између коефицијената. За то, сматрају у Самосталном синдикату поштанских радника, потребно је неколико месеци, а не два дана.

По предлогу који је у петак изнет пред раднике, а после преговора Владе, менаџмента и радника "Поште" зараде би требало да буду веће за 13 одсто, док је преосталих 2.500 запослених са највишим зарадама требало да добију увећање од пет процената.

- Тражимо да нам руководство достави табеле са тачним износима увећаних зарада - рекао је тада Радоје Ђермановић, председник Синдиката ПТТ радника. - Сматрамо да најугроженији морају да добију највише. - Према нашој рачуници, запослени са зарадом од 40.000 сада би требало да имају 47.000 динара, док они са 62.000 треба да добију 66.000 динара. То значи да ће најмање повећање ићи за седми степен стручне спреме, а највеће за раднике са средњом школом.