Пунолетство веронауке, верску наставу похађа 433.490 ђака

Танјуг

08. 12. 2019. у 21:37

Пунолетство веронауке, верску наставу похађа 433.490 ђака

Фото: А. Станковић

Први, свечани јавни час катихизиса је 2001. године одржао тадашњи патријарх Павле у ОШ "Краљ Петар Први Карађорђевић" у Београду
ПРОШЛО је 18 година од када је веронаука враћена у основне и средње школе у Србији, а сада укупно 433.490 ученика, што је 52,2 одсто свих ђака, похађа верску наставу у основном и средњем образовању.

Од тога, 385.854 похађа православну верску наставу, 15.741 католичку, 30.059 исламску, 393 евангелистичко хришћанску, 913 евангелистичко-лутеранску и 530 реформску хришћанску.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, укупан број наставника верске наставе у основним и средњим школама је 1.840.

Први, свечани јавни час катихизиса је 2001. године одржао тадашњи патријарх Павле у ОШ "Краљ Петар Први Карађорђевић" у Београду.

Професорка и вероучитељка ОШ "Бошко Палковљевић Пинки" из Сремске Митровице, Александра Гаруновић, објашњава да су недавно имали симпозијум на тему веронауке.

"Бавили смо се том темом да је веронаука враћена у школе, а не уведена како многи говоре. Јавност треба да зна да је веронаука била забрањена током комунистичког периода. Срећни смо што ове године постаје ''пунолетна''", објашњава Гаруновић.

Веронаука данас је обавезни изборни предмет, а деца морају да изаберу да ли ће слушати грађанску наставу или верско васпитање.

Према њеним речима, нема потребе да се та два предмета поларизују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Веронаука ближа деци

"Деца су склона да прате своје вршњаке, а родитељи их у томе подржавају. Има доста примера где деца иду у цркву, а похађају грађанску наставу. Црква је увек пропагирала слободу, па је тако у питању и са избором предмета", истиче Гаруновић.

Када су у питању уџбеници за веронауку, у последњих 10 година у основним школама се користе катахизис и приручници.

"Једини признат уџбеник за основну школу је Православни катихизс за основну школу, епископа Браничевске епрахије Игњатија Мидића, који користимо у последњих 10 година. У изради је нови уџбеник који треба тек да се одобри. Имамо диван приручник ''Светосавско звонце'', који је одобрила Патријаршија", наводи Гаруновић.

Статус вероучитеља 18 година касније и даље није регулисан и они сваке нове школске године потписују уговор на годину дана.

"То је засебна тема и о томе треба више да се прича, како би се коначно статус свих нас регулисао", навела је вероучитељка Александра Гаруновић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Leštanac

08.12.2019. 22:34

Svako vreme ima neke modalitete u školskom sistemu. Da podsetim čitaoce da je jedno vreme u našim školama bio predmet, činimi se da se zvao "marksizam". Bilo je dosta prosvetnih radnika koji su predavala taj predmet u školama i odjednom, nema ga više. Tako i ovo sa veronaukom i veroučiteljima. Mislim da je krajnje vreme da se religija odvoji od školskog sistema. Onaj ko hoće veronauku neka ide kod popa u crkvu i nek sluša o religiji.

Bane Vanga

09.12.2019. 09:11

Kako verovatno svi vidite, to nam je donelo blagostanje a deci zavidan nivo obrazovanja potreban za uzpeh u zivotu! I vodje su nam takve, naravno, blagoslovene i prosvecene, jer su stalno u kontaktu sa vrhovnim verskim vodjama. Blago nama!

Stari Srbin

09.12.2019. 09:14

@ lestanac kakva nebuloza. mogao bih I ja da kazem ko hoce da uči biologiju neka ide kod nekog bastovana. Dokazivanje nastanka sveta po Svetom Pismu se zove kreacionizam i to je nauka u nekim zemljama poput Amerike. Amerika je trenutno svetlo narodima i jedna od retkih zemalja koja finansira naucnike da izučavaju nastanak univerzuma po Svetom pismu. Tamo se vode debate, pisu seminarski radovi, doktorati itd ...

драгана

10.12.2019. 11:54

@r - Blagodeti gologuzog i raspušetnog,te sve "ponosnog" širokoumlja živimo.Da je sreće da nikada nismo ukidali veronauku.