ПРОШЛО је 18 година од када је веронаука враћена у основне и средње школе у Србији, а сада укупно 433.490 ученика, што је 52,2 одсто свих ђака, похађа верску наставу у основном и средњем образовању.

Од тога, 385.854 похађа православну верску наставу, 15.741 католичку, 30.059 исламску, 393 евангелистичко хришћанску, 913 евангелистичко-лутеранску и 530 реформску хришћанску.

Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, укупан број наставника верске наставе у основним и средњим школама је 1.840.

Први, свечани јавни час катихизиса је 2001. године одржао тадашњи патријарх Павле у ОШ "Краљ Петар Први Карађорђевић" у Београду.

Професорка и вероучитељка ОШ "Бошко Палковљевић Пинки" из Сремске Митровице, Александра Гаруновић, објашњава да су недавно имали симпозијум на тему веронауке.

"Бавили смо се том темом да је веронаука враћена у школе, а не уведена како многи говоре. Јавност треба да зна да је веронаука била забрањена током комунистичког периода. Срећни смо што ове године постаје ''пунолетна''", објашњава Гаруновић.

Веронаука данас је обавезни изборни предмет, а деца морају да изаберу да ли ће слушати грађанску наставу или верско васпитање.

Према њеним речима, нема потребе да се та два предмета поларизују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Веронаука ближа деци

"Деца су склона да прате своје вршњаке, а родитељи их у томе подржавају. Има доста примера где деца иду у цркву, а похађају грађанску наставу. Црква је увек пропагирала слободу, па је тако у питању и са избором предмета", истиче Гаруновић.

Када су у питању уџбеници за веронауку, у последњих 10 година у основним школама се користе катахизис и приручници.

"Једини признат уџбеник за основну школу је Православни катихизс за основну школу, епископа Браничевске епрахије Игњатија Мидића, који користимо у последњих 10 година. У изради је нови уџбеник који треба тек да се одобри. Имамо диван приручник ''Светосавско звонце'', који је одобрила Патријаршија", наводи Гаруновић.

Статус вероучитеља 18 година касније и даље није регулисан и они сваке нове школске године потписују уговор на годину дана.

"То је засебна тема и о томе треба више да се прича, како би се коначно статус свих нас регулисао", навела је вероучитељка Александра Гаруновић.