Нови хеликоптери Војске Србије, међу којима и недавно допремљени Ми-35, представљени су јуче на аеродрому у Батајници у присуству председника Александра Вучића.

Председника Вучића су са карактеристикама четири нова хеликоптера упознали начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и представници Министарства одбране и војске.

Вучић је по доласку са официрима наше војске прегледао хеликоптере Ми-35 руске производње, који су стигли у нашу земљу 3. децембра, и прокоментарисао је да нико у региону нема овакве машине. Иначе, као су медији јуче пренели, руски Ми-35 хеликоптери важе за једне од најбољих на свету, а поред њега јуче су такође били приказани и хеликоптери Х-145М и Ми-17.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић казао је гостујући у Новом јутру ТВ Пинк да су нови хеликоптери од великог значаја за орепмљеност Војске Србије.

Како је истакао реч је о потпуно савременим и добро опремљеним хеликоптерима.

- Цео склоп погона има одличне маневарске способности. Лоптаице су усавршаване. Најзначајни је навигаицони систем који може да се ради дигиталном картом. То значи и да пилот такође има свој нишански систем, који му омогућава да прецизно дође до циља. Кординација хеликоптера је добра независно од доба дана – описао је Милорадовић нове хеликоптере за које каже да могу да се користе у више сврха - прва намена је за борбена дејства, а други је и транспортна компонента – додао је Милорадовић.

Бранко Билбија, генерал мајор у пензији каже да је садашња оремљеност Војске Србије,на завидном нивоу.

- Представаља револуцију за бробу у ваздуху. Циљ је погодити или разорити мету или објекат. Урађени су посебном технологијом, и тај материјал се ради у посебним прећима да би био отпоран. Могу да изнесу добар део терета, посаду за одређене акције. Са одређеним наоружањем, ви можете да очистите и терен – рекао је Билбија.

Милорадовић је нагласио да је важно и да је Србија прошла јако повољно при куповини нових,хеликоптера.

- Добили смо их по рекордним попустима. Руси су испоштовали молбу Србије да се хеликоптери раније испоруче – рекао је.


пинк.рс