ИМА највише пацијената, јер је увек дежуран и на свако питање има одговор. Кад загусти он најчешће пружа прву помоћ. Дешава се да погреши и дијагнозу и терапију, али му и даље пацијенти верују и понекад се слепо придржавају његових савета. "Доктор Гугл" је за многе људе прва, а неретко и једина станица у потрази за оздрављењем.

Истраживања показују да је једно од три најчешћих претраживања на интернету везано за здравље. Међутим, они који су забринути и уплашенијих за своје здравље од других, па помоћ "др Гугла" траже сваки час, с временом могу да оболе од интернет-хипохондрије, за коју су стручњаци сковали име - сајберхондрија. Лекари кажу да претерана забринутост за здравље и стално претраживање информација о симптомима болести и лековима на интернету, заправо, повећавају анксиозност. А, најопасније је што многи од њих по препоруци "др Гугла" посежу за народним и правим лековима, а то може да има и фаталне последице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
КБЦ "ДР Драгиша Мишовић" најбоље породилиште у Србији


- Лекове не би требало пити на своју руку чак ни када се издају без лекарског рецепта, јер сваки лек има своје добро, али и лоше дејство - каже професор др Слободан Јанковић, фармаколог Клиничког центра у Крагујевцу. - Мало је позната чињеница да медикаменти попут "бруфена", "диклофенака", "аспирина", "аналгина" могу да изазову погоршање симптома астме. Ова група лекова који се углавном користе за разне врсте болова не препоручују се ни онима који пате од нарушене функције бубрега, а ни старијим људима, јер могу да изазову унутрашње крварење.

Осим лекова против болова, на своју руку масовно се пију и антибиотици. Иако они званично не могу да се набаве без лекарског рецепта, ипак, често преко везе нађу пут до пацијента.

- Када се говори о злоупотреби антимикробних медикамената људи најчешће помисле да ће стећи резистенцију на њих, али невоља је што поједини антибиотици могу да доведу и до појаве хроничне аритмије - каже професор Јанковић. - Сваки лек је отров, ако се не користи за право стање и у тачној дози. То не значи да би се требало лечити разним препаратима и додацима, чајевима и травама. Народни лекови могу да наштете и више од фабричких, јер не знамо увек прецизно шта садрже, а то је некада важно да би се угроженој особи спасао живот услед тровања.

Многи се одлучују да сами себи пронађу лек због великих гужви код лекара. Најчешће су то млади људи, који немају довољно новца да иду код приватних лекара, а ни стрпљења за чекање. Зато "гуглају" и на основу симптома сами себи поставе дијагнозу и "препишу" лек. С обзиром на то да се сматра да интернет садржи све што је познатно о некој одређеној теми, многи верују да онда пружа и право објашњење здравствених недоумица. И тако почиње бескрајно и фрустрирајуће трагање за коначним одговорима.

Depositphotos

- Најчешће се на своју руку пију хормонски препарати и суплементи - каже др Мирсанда Станић, професорка хумане генетике, гинеколог и ендокринолог. - Пацијенти нису ни свесни коју штету себи могу да нанесу овим помоћним лековитим средствима. Јер, хормонски препарати који садрже биљни естроген, блокирају у људском организму лучење овог природног хормона, а то наноси још већу штету у лечењу стерилитета.

На своју руку пацијенти неретко пију и многе витамине и минерале.

- Имала сам недавно пацијенткињу која је имала чак педесет пута веће вредности витамина Б12 од препоручених - каже професорка Станић. - Ипак, најопасније је узимати у суплементима магнезијум, јер високе вредности овог минерала у организму могу да буду фаталне. Зато, саветујем да пре сваког узимања било којег суплемента, лекар спроведе детаљно испитивање.

Све је више људи који користе интернет тражећи симптоме и за најмању промену, као што је, на пример, играње ока. Различити бенигни узроци попут стреса, исцрпљености, превише кофеина, нису забрињавајући. Међутим, ако се претрага не заустави, убрзо се долази до сазнања да би играње ока могло да значи нешто много озбиљније. Тада код многих настаје паника. Последњих година најтраженији појмови на интернету у вези са здрављем су "симптоми", "крв", "рак", "штитаста жлезда", "бол у стомаку", "хормони", "депресија", "температура", "главобоља", "чајеви за"...ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Брат му пружио наду да ће имати потомство: Како је изведена трансплантација тестиса у Тиршовој

Лекари се жале да им је највећи проблем да разувере пацијенте да немају оно што им је "др Гугл" избацио. У моди су исцелитељски изуми из далеких и егзотичних земаља, који се рекламирају као да лече, а у ствари су обични додаци исхрани.

- Пацијенти који се дуго лече на своју руку ризикују - каже професор др Тамара Миловановић, хепатолог Клиничког центра Србије. - На пример, често пију разне чајеве да санирају дијареју, па временом развију запаљенску болест дебелог црева. Понекад јачају имунитет разним травкама, а у ствари имају аутоимуну болест и већ пренаглашену реакцију имунитета, што им само компликује стање и животно их угрожава.


ПРИТИСАК

ЕКСПЕРТИ већ неко време упозоравају да је све више родитеља који "гуглају" симптоме болести своје деце, да би после тога вршили притисак на лекаре. Они више верују ономе што су прочитали на интернету, а држе се крилатице - "ако нешто пише на интернету, мора да је тачно".


АПЛИКАЦИЈОМ ПРОТИВ ДЕЗИНФОРМАЦИЈА

ИЗ "Гугла" најављују да ће искористити више од милијарду здравствених питања која корисници претражују сваког дана како би обезбедили боље информације. На овај подухват одлучили су се после многобројних оптужби да је претраживачки гигант одиграо једну од најважнијих улога у ширењу дезинформација, посебно када су у питању медицинске теме, као што је вакцинација деце. Сваког минута "Гугл" добије 70.000 упита у вези са темама које се тичу здравља. Ипак, велика светска компанија не одриче се свог доктора. Из "Гугла" најављују да су већ уградили вештачку интелигенцију за традиционалне методе постављања дијагноза. Наводно, имају апликацију која може да дијагностикује промене у раду бубрега, у просеку четири сата брже од људских доктора.