Број жртава у НДХ крије се у ватиканским архивима: Историчар Владимир Умељић о злочинима над Србима

Јованка Симић

08. 12. 2019. у 12:02

Број жртава у НДХ крије се у ватиканским архивима: Историчар Владимир Умељић о злочинима над Србима

Др Владимир Умељић Фото Д. Дозет

Историчар др Владимир Умељић: Не постоји ни промил вероватноће да је Степинац сачувао "чисте руке". У усташком логору се број жртава мери стотинама хиљада, то је сигурно. Већи део документације уништен у Брозово време

У НЕЗАВИСНОЈ Држави Хрватској (НДХ) почињен је геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. У НДХ је било евидентно насилно покатоличавање. Само у овој усташкој творевини оснивани су и дечји концентрациони логори, а римокатолички свештеници били су интегрисани у највише световне и државне управне структуре. Они су подстицали, упућивали, или чак предводили државне и парадржавне ескадроне смрти, повремено водећи и концентрационе логоре. Не постоји ни промил вероватноће да надбискуп Степинац о томе ништа није знао и да је, у том мору смрти и крви, сачувао "чисте руке", како то жели да прикаже Католичка црква у Хрватској.

Ово, у интервјуу за "Новости", наглашава др Владимир Умељић, научник, теолог и историчар из Немачке, који је деценије посветио истраживању феномена геноцида над Србима. Од 2005. године, и званично је у светској науци усвојен његов појам - србоцид. Резултате својих истраживања наш саговорник представио је крајем новембра и у Јерусалиму, на округлом столу о српско-јеврејским односима који су приредили Институт за студије антитероризма из Израела, Архив Војводине и Центар за друштвену стабилност из Новог Сада, као и Институт за националну и међународну безбедност из Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српкиња кренула на гроб родитеља, па је напао албански полицајац: Снимак малтретирања у Косовској Митровици (ВИДЕО)

* Колики су реални домети јерусалимског округлог стола?

- Изузетни, јер то је први скуп таквог формата одржан изван наше земље, уз учешће еминентних истраживача из Србије, Израела, САД, Италије... Ово што је приредио проф. др Гидеон Грајф у Јерусалиму, на светском је нивоу и веома значајно за Србију.

* Били сте учесник и прве конференције у Њујорку, још пре 30 година, у време СФРЈ, али се она неславно завршила...

- Бери Литучи, директор њујоршког Института за истраживање злочина у Јасеновцу, сведок је да је тада у Њујорку одмах настао раскол међу организаторима и учесницима из тадашње Југославије. Велика празнина је потом настала. Последњих година одржавају се, с времена на време, међународне конференције о Јасеновцу у Бањалуци, међутим, и ту ниво с временом опада. Својевремено смо имали угледне иностране учеснике, попут Вере Гускове и Ане Филимоновне, и високе званичнике из Израела, међу којима је био и Ефраим Зуроф, директор центра "Симон Визентал".

* Остајете ли и данас при ставу да је немогуће утврдити прецизан број жртава у Јасеновцу?

- И даље сматрам да ми, нажалост, не знамо тај број, јер је велики део документације уништен у Брозово време, како би се тај геноцид прикрио. Сматрам да и не треба лицитирати бројкама и заглављивати се у статистику. У Јасеновцу се број жртава мери стотинама хиљада, то је сигурно. Ако се једног дана деси чудо и отворе се ватикански архиви, онда ћемо моћи да баратамо и статистиком.

фото Д.Дозет

* Очекујете ли да се чудо деси на пролеће, за када је најављено отварање архиве у вези са понтификатом папе Пија Дванаестог?

- Убеђен сам да Ватикан неће потпуно отворити архиве. Он ће бацити "неколико коскица", али селекција ће бити извршена пре него што дође до помпезног "отварања" архива.

* Осмислили сте термин србоцид, који се од 2005. цитира у научним круговима, али код нас још није довољно прихваћен.

- Србоцид је злочин геноцида који је НДХ 1941/'45. починио над Србима. У својој књизи "Срби и геноцидни 20. век", потврдио сам србоцид документима Вермахта и обавештајних служби и из дипломатских извора Хитлерове Немачке, тадашњих савезника НДХ. Србоцид је тerminus tehnikus смишљен ради брзог препознавања тог злочина. Јевреји имају термин Холокауст, код Рома имамо порајмос. Неки наши историчари и истраживачи, из мени неразумљивих разлога, и даље за злочин у Јасеновцу користе термин покољ.

* До каквих сазнања сте дошли изучавајући психолошки профил и феномен починилаца геноцида?

- Већина починилаца геноцида су тзв. нормални људи. Носиоци најтежих злочина су у том тренутку носиоци баналитета зла. А како прође ванредно стање, они су поносни носиоци баналитета добра. Превео сам на немачки књигу Ђуре Затезала, у којој је он сакупио изјаве оних који су преживели србоцид у НДХ. Тако је Хрватица Марија Обајден, куварица, из околине Сиња, сведочила да је гледала сваког јутра како усташе доводе Србе у затвор, пљачкају их и пребијају, кољу и бацају у јаме. Сведочила је овако: "Једног јутра узела сам мотику и отишла да накопам крумпир. Видим поред јаме крвава жена кркља, нешто неразумљиво прича. Пришла сам јој, ударила је два-три пута мотиком по глави. Она се свалила и више није проговорила. Онда сам отишла и накопала крумпир. То је била моја комшиница Милка Зец из Зечеве Вароши." А Мато Шљарић, усташа, после рата је на саслушању врло трезвено набројао све жене које је заклао, децу коју је бацио у запаљене куће... Завршио је своју изјаву речима: "Онда сам се вратио кући и радио свој сељачки и ковачки посао."

фото Д.Дозет

* У Хрватској је у замаху ревизија историје са акцентом на "пеглање" злочина у НДХ. Шта тим поводом радити?

- Велика је срећа што имамо професора Грајфа и јеврејске истраживаче геноцида који могу да буду узор нама и свима осталима. Срби су у изучавању геноцида урадили невероватно мало, а Роми најмање. Ми не треба да се спуштамо на ниво актуелних хрватских историчара. То што они раде су ноторне лажи и фразеолошко испразно иживљавање. Докле год аргументи стоје на нашој страни, кад-тад ће истина продрети у свет.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Милиони отишли на одштете: Тешке последице траљаве реформе правосуђа, за коју нико није одговарао

* Оптимиста сте?

- Повод за оптимизам ми је недавна конференција у Јерусалиму на којој је усвојена наша декларација коју ће, верујем, професор Грајф проследити Уједињеним нацијама. Бери Литучи у Америци сваке године припреми барем један догађај о Јасеновцу. Његовом заслугом је постављен и спомен-камен у Централном парку у Њујорку. У Лондону се такође нешто ради - основана је фондација "Холокауст Јасеновац", коју води Драгана Томашевић из Бањалуке.

фото Д.Дозет

УБИЈАЛИ И СВЕШТЕНИКЕ СПЦ

* Утврдили сте тачан број убијених српских свештеника у НДХ.

- Српска православна црква је 10. априла 1941. у новооснованој НДХ имала девет епископа, а на крају те године жива су била четворица, и ниједан није остао на тој територији. НДХ је протерао 334 од 577 српских свештеника, убио њих 187, затим 30 монаха и два вероучитеља. Хрватска држава је махом уништила и опљачкала наше цркве, а неке претворила у штале и клозете. Није забележено противљење Степинца ни његове римокатоличке хијерархије.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)

realist.

08.12.2019. 12:50

Vatikan ima sve u Arhivu sta je NDH, sve pre utala o ubistvama u drugom svetskom ratu

буки

08.12.2019. 12:50

Да ли ико мисли да би Хрвати било кога ко није подржао клање Срба, уопште предложили за свеца? Тако да је сам предлог хрватских надбискупа, уствари доказ Степинчевих злочина над Србима.

fd

08.12.2019. 13:45

Ja neznam koliko je Srba stradalo. Samo znam da je od moje pokojne mame otac zavrsio u jami i da sam to imao na umu.

Анти Антифа

08.12.2019. 14:28

Ми треба једино да тежимо ослобођењу Српске Крајине. Са Хрватима нам не требају никакви односи

Slavka

08.12.2019. 14:52

Niko te ne moze spasiti ako ti hoces sam sebe da unistis. Mi Srbi kroz vekove unistavamo sami sebe, a da ne govorimo o onome sto su nam drugi radili i sti nam i dan danas rade.

Slazem se

08.12.2019. 18:58

@Slavka - Drugim rijecima glupi smo. Ali ima i glupljih od nas, npr hrvati. Mislili su da ce nestankom Jugoslavije da procvjetaju, a u stvari je to kraj i hrvatske nacije. Natalitet im je katastrofa a Madjari i Tal8jani vec otvoreno pokazuju teritorijalne pretenzije. Za 100 g ih vise nece biti. Mi jos imamo sanse za opstanak.

Templ

08.12.2019. 16:09

Komunisticki lideli u Jugoslaviji nikada nisu oslobodili Jasenovac. On je radio jos neko vreme posle oslobadjanja zemlje. Ustase su za to vreme prikrivali dokaze. Zasto komunisticki lideri lisu poslali nikoga za oslobadjanje Jasenovca, verovatno mnogima do danas nije jasno. Valjda zbog boljeg bratstva i jedinstva, da ne kvarimo odnose, bolje da se ne zna. Inace Ustase su se same posle nesto manje od godinu dana same razisle i ostavile napusten logor. Komunistima suditi za prikrivanje.

Разјашње о патологији под именом "хрвати",за онај аутошовинитички накот, који се још увек 70 година касније прави " наиван и глуп"...

08.12.2019. 16:20

"Tako je Hrvatica Marija Obajden, kuvarica, iz okoline Sinja, svedočila da je gledala svakog jutra kako ustaše dovode Srbe u zatvor, pljačkaju ih i prebijaju, kolju i bacaju u jame. Svedočila je ovako: "Jednog jutra uzela sam motiku i otišla da nakopam krumpir. Vidim pored jame krvava žena krklja, nešto nerazumljivo priča. Prišla sam joj, udarila je dva-tri puta motikom po glavi. Ona se svalila i više nije progovorila. Onda sam otišla i nakopala krumpir."

Boža Zemunac

08.12.2019. 17:13

Mnogo je stradalih Srba,a između mnogih i moj deda Stanko Đačić koga su ustaše zaklale 1942 godine u Podravskoj Slatini. Slava mu.

Kant

08.12.2019. 17:56

Ustaše su od strane Vatikana korištene kao sredstvo za uništenje pravoslavnog stanovništva zapadno od Drine. Vatikan je izvor zla a hrvatski konvertiti su samo njegovi izvršioci. Antihristi.

Sale

08.12.2019. 18:41

Jak si ti istraživač kada od zločinaca tražiš dokaze protiv sebe samih. Prazne priče bez suštinskog efekta.

Ivan Zgrozeni

08.12.2019. 19:27

"veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme". Zato ga od rane mladosti zovem srbozder Broz. Nijedan Srbin iz njegove okoline nije opstao. Ili su ubijeni ili optuzeni za neko "skretanje" i maknuti u stranu. Madjari i Siptari su dobili svoje pokrajine u Srbiji a Srbi u Krvatskoj izgubise sve. Srbozder je sve vreme narod plasio "velikosrpskim nacionalizmom" a pritom je pravio vestacke nacije i Veliku Krvatsku sledeci odluke Kominterne donete na Cetvrtom kongresu KPJ.

Милош Ваљево

08.12.2019. 19:41

Бојим де након Сребренице и Томашице ..... слаба вајда од оваквих професора и њихових израчуна броја страдалих од 20 хиљада до милон и нешто .... сами смо наше мртве јој једном убили о у јаму бавили ..

Киза

08.12.2019. 20:32

Свиђало се неком или не, али партизани су из II св. рата изашли као победници, док су монархисти изгубили, а то признају и Руси и Енглези па и Немци. Амери мало кокетрирају са четницима, али ко њима верује, тај памети нема. Правдајући Дражу и Недића, а и Љотића, док осуђујемо Степинца и Павелића, пред светом се представљамо као неозбиљни дилетанти који Историју сагледавају идеолошки а не чињенично! Не каже се џабе "почисти прво испред своје куће, па онда гледај код комшије"!!!

Prellee

08.12.2019. 20:38

Koliko je nevidinh ljudi ostalo zaboravljeno,koliko je Srpkinja ostalo bez muževa, koliko je djece ubijeno, a usto, zločin ostao nekažnjen i zaboravljen.Strašna sama i pomisao o kolikoj je nesreći riječ.Kad pogledam i danas, sve sami neprijatelji Srba! Od svoje nemoći, jedino imaju moć da se Srbima svete, često se pitam, zašto!?Svijet rastrurio EX-YU sa ciljem da Srbima opet stvori samo neprijatelje, ne da stvori, nego da podrži one stare neprijatelje od juč! Samo drugi ljudi a isti događaji.

Nebojša

08.12.2019. 20:51

Pa ovo svi znamo gde su podaci o stradanju, broju ubijenih ali i broju i imenima pokrstenih Srba i zoliko puta i toliko godina o tome pisem Uslov za dolazak pape u Srbiju bi morao biti predaja arhiva Jasenovca. Inacedo 21.12.1943 ubijeno je nesto vise od 900.000 Srba i toliko kartona je popunjeno. Ubijali su precizno i sa potpunom evidencijom a ne nasumicno i bez evidencije

hg

09.12.2019. 08:25

@Patriota - Tamo ima ocito vise struja. Zasto je 350000 Talijana napustilo Istru, Dalmaciju i Kvarner. Zasto tadasnji papa nije priznao NDH.

Александар Првуљ

08.12.2019. 22:54

Памтимо и понављамо: С-Р-Б-О-Ц-И-Д!

Bangar

09.12.2019. 08:32

Svasta! Bas su imena poklanih po zbegovima, seljaka na njivama i onih pobijenim na kucnom pragu u arhivama Vatikana.Nikada se nece doznati broj stradalih.

keja

09.12.2019. 09:11

Broj žrtava u NDH krije se u beogradskim arhivima i zbog njih Srbija ucjenjuje Hrvatsku manipulacijama o broju žrtava...

Srpkinja AndroidAndroid

09.12.2019. 09:25

Bila sam u Rimo i ponosna što sam zaobišla Vatikan,kad sam vidjela gdjeva ambasada Hrvacke. Ali sam ,samo ja odustala od posjete iz grupe.

буки

09.12.2019. 14:01

@КизаСамо поредити Дражу са Павелићем, је доказ да су Брозови комунисти темељно одрадили посао на испирању мозга код Срба. Уз то су били једини у Европи, који су уз привидну борбу против Немаца водили очајничку и бескомпромисну борбу за рушење сопствене државе.

Киза

11.12.2019. 13:07

@буки - ,Немачких докумената о сарадњи са Дражом има безброј, друго све силе победнице признају партизански покрет и треће моја два ђеда, носиоца медаље Обилића, један Солунац без обе ноге, други учесник сва три српска рата, заробљен на Колубари, једва су живу главу извукли испод четничке каме, а нит су били комунисти нит је ико њихов био у партизанима, једино нису хтели јавно да подрже четничке злочинце! А тај исти пук. Михаиловић је био командант ЈВуО и велики Југословен!

Dejan

14.12.2019. 14:32

@буки - Слободно напишите који су то документи као и који су то све злочини које су четници направили? Све се врло једноставно провјери. Злочине Дражо није подржавао и шта више стрељао је припаднике који су то радили. Такође наведите о каквим сарадњама говорите, као и гдје сте видјели такве документе? То што су силе побједнице признале партизане онда када четници нису хтјели да нападају Њемце, јер је била казна 100 Срба за једног Њемца, можете и сами закључити да се не исплати ратовати.