Председник Вучић је честитао грађанима Србије и Војсци Србије након обиласка нових хеликоптера Војске Србије.

Србија ово никада није имала. Направили смо нешто што никада нисмо имали. Имали сте презентацију најмодернијих хеликоптера. Захвалан сам нашим руским пријатељима што нам помажу. Они имају своју транспортну улогу да возе воду, специјалце за разне задатке. Мултифункционални су. Х145 је изузенто добар хеликоптер такође. Срећан сам што су сви наши летачи и механичари задовољни. Не живе само за плате, већ за своју земљу – казао је председник Вучић.

Прочитајте још - Представљени хеликоптери Ми-35, Х-145М и Ми-17, председник поручио: Задовољан сам и поносан. Ово повећава способност Војске Србије у потпуности (ФОТО/ВИДЕО)

- Срећан сам, јер смо решили питање јавних финансија. Успели смо да наша војска буде врло добро и да буде спремна на сваку одбрану од агресије. Хвала свима из Министарства одбране, пре свега јер смо успели да пронађемо новац. Када видим нове хеликоптере разумем што их неки зову Ђавољим кочијама, за нас су они чувари наше земље, нашег неба – нагласио је Вучић.

Председник је навео да хеликоптери Ми-17 могу да дејствују и у случају пожара, као и да те летелице могу да превозе специјалце за десанте и слично.

Како додаје, хеликоптери су добијени по повољним ценама, са попустима и казао да по уговору не сме да открије тачну цену.

- Хеликоптери су скупе машине, озбиљне. То је много важно оруђе. Лете у пару и покривају две стране и имају такву моћ, тешка су мета. У савременим условима, важни су – додао је Вучић.

ОДЛУКА О ОПРЕМАЊУ НАШЕ ВОЈСКЕ ЈЕ УВЕК САМО НАША

Председник Александар Вучић поручио је данас да је одлука да се стане са набавком новог наоружања за војску одлука наше земље, као и увек, и одбацио наводе да је то последица притисака на Србију због сарадње са Русијом.

"Увек је наша одлука. Али, када доносите одлуке суочавате се са многим критеријумима. Снага војске је најважнији, друга је финансијска могућност, а треће политичка ситуација у свету", рекао је Вучић упитан да ли одлука да се стане са набавком новог оружја последица притиска због наше војне сарадње са Русијом и додао:

"Не могу позитивно да вам одговорим на то питање, иако бисте се радовали".

Навео је да је то само један мали део који утиче на одлуку.

"Кад добијете упозорење од Американаца онда кажете ''добро, полако...Али ми ћемо и даље да гледамо да наша Војска буде најснажнија. Али, то није једина ствар...имате и финансије", рекао је Вучић.

Подсетио је да је циљ да се у оквиру националног инвестиционог плана улаже у младе брачне парове, младе научнике, предузетнике. . . , а да истовремено и војска треба да напредује.

Вучић је указао да је држава много новца до сада построшила на набавку оруђа и оружја, које сада стиже, иако је купљено раније, као што ће стићи још онога што је већ набављено и да је поносан што војска данас изгледа много боље него раније.

ДОБИЛИ ЗНАЧАЈНЕ ПОПУСТЕ ОД РУСА ЗА ХЕЛИКОПТЕРЕ

Србија је добила значајне попусте од Русије за набавку нових хеликоптера Ми-35 и Ми-17, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање новинара колико кошта набавка четири хеликопетра.

"О уговору се не говори. Добили смо знацајне попусте од руске стране за набавку. Реч је о више од 10 милиона, а мање од 20 милиона, не може да буде велика разлика, добили смо веома повољне цене. Хвала нашим руским пријатељима", рекао је Вучић.

Додао је да говори о ценама по једном хеликоптеру, као и да смо набавили четири хеликопетра Ми-35 и три нова Ми-17, поред већ два набављена Ми-17.

Вучић је подсетио да смо од Ербаса купили укупно девет хеликоптера Х145 за војску и полицију и да они коштају 11, 12 или 13 милиона евра, у зависности од тога да ли се рачуна порез или не.

"Хеликоптери су скупе машине са наоружање, ту нема игре, то је важно оруђе важно оруђе у војсци, лете обично у пару и покривају две стране, поседују велику ватрену моћ. У савременим условима предсталвјају важно оруђе за транспорт и имају мултифункионално оруђе пошто могу да на озбиљан начин да нанесу штету непријатељу", навео је Вучић.

СРБИЈА НЕЋЕ ПРОИЗВОДИТИ РАКЕТЕ СА РУСИМА

Србија ће у складу са својим могућностима и потребама сарађивати са Русијом у производњи војне технике, али у овом тренутку такве могућности и потребе не видимо, изјавио је председник Србије Александар Вучић на војном аеродрому Пуковник пилот Миленко Павловић у Батајници, после приказа набављених хеликоптера Војске Србије Ми-35, Х-145М и Ми-17.

Поводом навода медија да ће Русија и Србија у будућности заједно производити ракете, оклопна возила, муницију и тешке војне камионе, а да се разматра и сарадња на изградњи сложенијих борбених система, Вучић је одговорио да не може да потврди такве информације.

"Не могу да потврдим то, пошто многи воле да се играју различитим информацијама, а ја не могу тако неодговорно да се понашам. Рекао сам да ћемо набавити хеликоптере Ми-35 и они су стигли. Моја давна иницијатива била је да успоставимо сарадњу у производњи камиона, управо због добрих оклопа и независног вешања које руски Камаз одлично производи, али то није реално и у наредних неколико година не можемо да будемо на нивоу Руса у том погледу", објаснио је председник.

А што се тиче тога да ћемо набавити ракете С-милион, позвао је на реалнији приступ:

"У складу са нашим могућностима и потребама државе укључиваћемо се у производњу ракета, али у овом тренутку такве могућности и потребе не видимо", рекао је Вучић.