Представљени хеликоптери Ми-35, Х-145М и Ми-17, председник поручио: Задовољан сам и поносан. Ово повећава способност Војске Србије у потпуности (ФОТО/ВИДЕО)

Новости Онлине/ Агенције

07. 12. 2019. у 08:26

Представљени хеликоптери Ми-35, Х-145М и Ми-17, председник поручио: Задовољан сам и поносан. Ово повећава способност Војске Србије у потпуности (ФОТО/ВИДЕО)

Фото К. Михајловић

Четири нова хеликоптера Ми-35М, које је Србија купила од Русије, стигла су у нашу земљу на аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници и то пре предвиђеног рока

Нови хеликоптери Војске Србије, међу којима су и руски Ми-35 који су недавно допремљени у земљу, представљени су у суботу јавности на аеродрому у Батајници, у присуству председника Александра Вучића.

Овом приликом председник Вучић је рекао да је задовољан и поносан.

- Задовољан сам и поносан. Ово повећава способност Војске Србије у потпуности - обајвљено је на Инстаграм профилу "buducnostsrbijeav".

Руски Ми-35 хеликоптери важе за једне од најбољих на свету.

Прочитајте још - ВОЈНА ВЕЖБА „СЛОВЕНСКО БРАТСТВО 2019“: Руски војни авиони у ниском лету изнад Пожаревца

Вучића су са карактеристикама четири нова хеликоптера Ми-35 упознали начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и представници Министарства одбране и војске.

Презентацији хеликоптера Ми-35, Х-145М и Ми-17 на аеродрому "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, генерални секретар председника Никола Селаковић.

Подсећања ради, четири нова хеликоптера Ми-35М, које је Србија купила од Русије, стигла су у нашу земљу на аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници и то пре предвиђеног рока, објавио је Спутњик 2. децембра.

Русија их је испоручила два дана пре састанка председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина у Сочију, иако је раније било најављено да ће нови хеликоптери стићи тек у првом кварталу 2020.

У питању је тип хеликоптера који до сада није био у јединицама Војске Србије, а хеликоптере је испоручила руска компанија "Роствертол" из Ростова на Дону.

Хеликоптер Ми-35М је настао на бази руског борбеног хеликоптера Ми-24ВМ "крокодил" и представник је совјетске концепције јуришног борбеног хеликоптера.

То је оклопљени и снажно наоружан хеликоптер, који се више ослања на велику брзину, него на своје маневарске способности.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на час и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара, а са допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Поред ватрене подршке трупама на земљи, овај хеликоптер може да служи за специјални десант - у транспортној кабини превози до осам војника с пуном опремом и личним наоружањем, као и за транспорт наоружања и опреме или медицинску евакуацију рањеника са линије фронта.

Хеликоптер поседује оклоп који штити како посаду, тако и виталне делове хеликоптера.

Такође, хеликоптер је за заштиту од вођених ракета опремљен системима за пасивну и активну самозаштиту, а резервоари за гориво обложени су материјалом који спречава цурење горива и експлозију при поготку.

Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у повољним и средње сложеним метео-условима, дању и ноћу.

Од наоружања на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан је са системом за управљање ватром.

На сваком крилу може носити широк дијапазон наоружања укључујући додатне топове 23 милиметра, невођене ракете 80 милиметара и противоклопне вођене ракете "Атака" домета шест до осам километара зависно од варијанте.

За Србију су у октобру, како су пренели медији, стигла још три нова руска хеликоптера Ми-17-В5 за РВ и ПВО Војске Србије, тако да је нашој земљи испоручено укупно пет тих војно-транспортних хеликоптера.

Од пет хеликоптера, два су била допремљена Србији 2016. године за РВ и ПВО.

Најављено је било да ће нова три Ми-17В-5, као и претходна два, бити предата 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили "Пегази" на Батајници.

Специјализовани портал Тангосиx раније је објавио да је максимална носивост хеликоптера Ми-17 4.500 килограма. Хеликоптер је дугачак 18,6 метара и висок 4,7 метара. Максимална маса на полетању му је 13.000 килограма, а максимална брзина 262 километра на час.

Капацитет му је 36 путника или 24 падобранца или 12 рањеника.

Реч је о вишенаменским војно-транспортним хеликоптерима. Акценат је на наоружању тако да нови хеликоптери могу извршавати широки круг задатака у условима реалних борбених дејстава.

Поред транспорта војника, различитог терета - до четири тоне унутар трупа или на спољашњем носачу, обављања задатака трагања и спасавања (може да превезе 12 рањеника на носилима са медицинском пратњом), патролирања и извидања, нови хеликоптери могу да пружају и ватрену подршку нашим снагама, уништавају живу силу и технику противника на земљи или води.

Основно наоружање хеликоптера Ми-17В5 су четири 20-цевна саћаста лансера Б-8В-20 који користе неводена ракетна зрна С-8, калибра 80 милиметара.

Могу да носе и контејнер УПК-23-250 са двоцевним топом ГШ-23 калибра 23 милиметара са 250 граната и неводене авио-бомбе ФАБ-100.

Када је реч о ерабсовим хеликоптерима Х145 М, у Србију је, према незваничним информацијама објављеним у медијима, стигло седам летелица.

Прочитајте још - Вучић и Путин: Русија ће обезбедити Србији довољно гас

Србији, иначе, треба да буде испоручено девет хеликоптера Х145М, који ће бити намењени Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Војске Србије - пет хеликопера и Хеликоптерској јединици МУП-а Србије - четири. Остало је да се још испоручи по један хеликоптер за Војску и МУП.

На војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", пренели су медији 29. новембра, слетела су још два хеликоптера Х145М који улазе у састав РВ и ПВО Војске Србије. То су били трећи и четврти од пет летелица овог типа који су за наше војно ваздухопловство наручени децембра 2016. године.

Први Х145М, хеликоптер са евиденцијским бројем 14501 намењен за борбено трагање и спасавање, стигао је у Србију 12. јуна 2019, а потом је 16. октобра стигао и хеликоптер 14502 који ће, такође, служити за трагање и спасавање.

Преостало је било да се испоруче три хеликоптера у наоружаној верзији са системом за управљање ватром ХForce.

Њихов корисник биће 119. мешовита хеликоптерска ескадрила "Змајеви", 98. ваздухопловне бригаде која је базирана на аеродрому "Наредник-пилот Михајло Петровиц" у Нишу на коме је за смештај нових Х145М изграђен нови хангар готово идентичан новом хангару на Батајници.


Три српска борбена Х145М ће највероватније имати домаће наоружање и то седмоцевне саћасте лансере Л80-07 неводених ракетних зрна С-8 калибра 80 мм као и контејнере ГХ-78 са митраљезом М87 калибра 12,7 милиметара цији борбени комплет износи 250 метака.

Српске летелице опремљене су такозваним "fast rope" системом за брзи излазак специјалних снага, високоперформансном камером, опремом за гашење пожара, балистичком заштитом као и системом за електронске противмере који служи као подршка најзахтевнијим оперативним захтевима.

Систем за управљање наоружањем ХФорце, развијен од стране "Airbus Helicopters", ће омогућити Србији да опреми и употребљава своје летелице са разноврсним сетом неводеног и воденог наоружања ваздух-земља и ваздух-ваздух.

Поред девет Х145М хеликоптера, Србија је, такође, наручила три Х215 хеликоптера за Хеликоптерску јединицу МУП-а.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (63)

Marija M

07.12.2019. 08:35

Opremljenost naše vojske je danas, bez sumnje, na mnogo višem nivou nego što je bila pre par godina!Zahvalni smo Ruskoj Federaciji na pomoći koju nam je pružila na ovom polju!

Milan

07.12.2019. 08:37

Svet će danas gledati u Srbiju.Biće prelepa prezentacija novih helikoptera Vojske Srbije.Ponos svih nas.

Jelica

07.12.2019. 10:14

Vrlo lepo, pre roka isporuceni odlični helikopteri, dokaz dobrih odnosa izmedju Rusije i Srbije.

Ana

07.12.2019. 10:53

Ovim potezom nabavkom Helikopter Mi-35M poboljsava se spremnost vojske Srbije, kao i bezbednost gradjana. Utice na stabilnost u regionu.

nikola

07.12.2019. 11:41

Nasa zemlja je ponovo sigurna i opremljena najnovijim letelicama u regionu a i sire. Hvala vam sto mislite o nama i nasoj sigurnosti.

Tresnja

07.12.2019. 13:08

Novi helikopteri su nova snaga srpske bojske, da lakse obavljaju svoj zadatak zastite naseg neba, konacno vraca vojska stari sjaj i sposobnosti, bravo

Ružica

07.12.2019. 13:13

Vojska Srbije danas je dosta opremljenija i jača nego što je bila predhodnih godina, i sve to zahvaljujući predsedniku i njegovim idejama da se što više ulaže u vojsku.

Stefan

07.12.2019. 14:39

Poslednjih godina je Srbija mnogo uložila u svoju vojsku tako da danas imamo vojsku neuporedivo jaču nego što je bila kada su na njenom čelu bili Šutanovac i Tadić.

dzo

07.12.2019. 14:56

Uvek je lepo videti vojsku sa novijom i savremenijom opremom,jer izgled vojske je i izgled države.

joka

07.12.2019. 14:58

Ovi helikopteri su prave tvrdjave sa naj savremenijom tehnologijom,sad smo opremljeni sto se vojne avijacije tice mozemo biti ponosni na nasu vojsku!

joka

07.12.2019. 14:59

Snaga jedne drzave je njeno ulaganje u vojsku. Nasa vojska je danas jos jaca i mocnija. HVALA PREDSEDNICE.

Kiki

07.12.2019. 15:15

Postali smo ozbiljna država i to u svakom pogledu, jaka vojska i njihova opremljenost je nešto što nam je itekako bitno i potrebno.

Merima

07.12.2019. 15:32

Vojska Srbije je jaka, obučena, tehnički opremljena, tako da u svakom trenutku može zaštititi naše nebo i našu teritoriju od eventualnih neprijatelja, građani mogu mirno i spokojno spavati čuvari neba bdiju nad njima.

Sone

07.12.2019. 16:58

@Jovana - Ne lupetaj,voleo bi i ja da je tako ali realnost je drugacija.To je isto kao ono SFRJ bila 3 vojna sila u svetu a sta cemo s 6 nuklearnih sila?Toliko dezinformacija i gluposti kruzi nasom otazdbinom a narod konzumira nerealne informacije.

keti

07.12.2019. 17:32

Nabavka helikoptera Mi-35M sasvim sigurno značajno povećava vatrenu moć Vojske Srbije.

kaca

07.12.2019. 17:36

Nasa vojska je sada jaka i u stanju je da odbije svaku agresiju. Kada se pogledaju ovi helikopteri svima je jasno zasto ih mnogi nazivanju “djavolje kočije”,i zasto su strah i trepet za neprijatelja.

Tamara

07.12.2019. 17:43

Uz ovakvu modernu i opremljenu Vojsku sigurnost i bezbednost nam je zagarantovana.

Maja

07.12.2019. 17:46

I neka neko kaže da se ne trudi i da ne ulaze u Srbiju. Svaka čast predsedniku na svemu!

Jana

07.12.2019. 18:50

Vojska mora da bude dobro opremljena jer to doprinosi i boljem ugledu nase zemlje u svetu.

Uros

07.12.2019. 20:47

Bez jake vojske nema ni sigurne drzave. Svaka cast sto se trudi da ojaca srpsku vojsku i pored brojnih pritisaka sa zapada.

Pera

07.12.2019. 20:48

Ovo je stvarno super stvar koju nijedan hejter ne moze da ospori. Kamo srece da su i predhodnici ovako razmisljali.

Mita

07.12.2019. 20:51

Србија сада поседује моћне, борбене, хеликоптере. Војска је додатно модернизована и ојачана. Безбедност наше земље никада није била на вишем нивоу. Поносимо се и Војском Србије и државом.

Milica

07.12.2019. 21:47

Posle prosle decenije u kojoj je vojska degradirana u ovoj krece njen oporavak i vracanje ponosa.

Maja

07.12.2019. 22:29

Srpska vojska je jaka vojska koja svakim danom sve vise jaca zahvaljujuci odgovornosti predsednika Vucic.

Miki

07.12.2019. 23:41

Vazduhoplovstvo nije nikada bilo bolje opremljeno, novi helikopteri na kojima mogu da nam pozavide mnoge zemlje ucinice nase nebo bezbednijim za sve gradjane,Srbija postaje vojna sila, sila kojoj je cilj ocuvanje mira i sopstvenih granica.

altec

11.12.2019. 05:51

Vidim da je aktivnost partijskih botova i dalje na zavidnom nivou. Neka, bitno da nema pametnijih stvari na koje bi se mogle potrositi pare poresnih obveznika kao na primer opremanje bolnica..