ПРОСВЕТНИ радници Ужица протестовали су у петак испред Градске куће, а овог пута повод нису биле ниске зараде, већ све учесталије, бруталније и опасније насиље ученика над учитељима и наставницима. На протесту се окупило око стотину просветара, а приметан је изостанак родитеља, којих би се овај проблем морао тицати, макар колико и људе који брину о образовању њихове деце.

Директан повод за протест су два инцидента која су се догодила почетком новембра. Тада је један бивши ђак, сада у трећој деценији живота, претукао свог некадашњег учитеља. Иста особа претила је и наставници Економске школе. Насилник је саслушан у полицији, против њега је поднета пријава. О овим догађајима, о конкретним детаљима, учитељ не жели да говори за медије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српкиња кренула на гроб родитеља, па је напао албански полицајац: Снимак малтретирања у Косовској Митровици (ВИДЕО)

- Нападају нас ученици и родитељи, омаловажавају нас и држава и јавност јер мисле да смо способни да се побунимо само када је проблем у ниским зарадама. Ми радимо посао значајан за будућност деце, али смо изложени притисцима, претњама, увредама, физичким нападима. Кад се инцидент догоди, већ сутрадан све тоне у заборав - рекао је Бранко Николић, наставник у Средњој техничкој школи. - Држава не треба да буде присутна само када шаље инспекције да утврди да ли смо написали све извештаје и попунили табеле, да ли су се школски тимови састали. Она мора решавати и проблем растућег насиља и то не једино вршњачког о коме се највише говори.

Просветари су на разговор позвали представнике Школске управе, Центра за социјални рад, полиције, тужилаштва, здравства и медија, а посебно родитеље, да би се у будућности предупредили инциденти.

Ружица Марјановић, професор у гимназији, истакла је да је недавно била на мети увреда једног ученика. Од директора је добила савет да тужи, али јој је у полицији речено да њој упућене речи, да ће завршити на насловници таблоида, не представљају увреду.