ПРОФЕСОР Мића Јовановић одустао је од продаје Мегатренд универзитета, јер се испоставило да нови власник Дејан Ђорђевић нема новца. Јовановић, међутим, није одустао од одласка у Француску, где намерава да живи убудуће, и тамо путује за недељу дана.

- Испао сам наиван. Нови власник није испунио уговорне обавезе које су подразумевале да се исплате плате и рата кредита банци. Према информацијама које имамо из Немачке, ова фирма нема капитала, па није у стању ни да исплати прву рату за куповину универзитета која износи половину од 56,1 милион евра - рекао је Јовановић за "Новости".

Он наводи да је одложио и пут у Француску, јер је посумњао да Ђорђевићева фирма нема пара за договорено плаћање до 6. јануара 2020. године.

- Вратићу се на место ректора. Правим добар тим који ће руководити универзитетом. Ја ћу боравити у Француској и долазити једном месечно. Моја одлука да пензионерске дане проводим у Кану је дефинитивна - наглашава наш саговорник. Тврди да ће Мегатренд бити финансијски стабилизован, јер је већ поднета апликација за повољан кредит код једне банке и додаје да ће све заостале плате бити исплаћене до 31. децембра.

Јовановић је, каже, из медија сазнао да предузеће са којим је склопио купопродајни уговор има финансијских проблема, па је решио да то детаљно провери.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српски студенти после успеха у Оксфорду: "Ова победа је нешто посебно што нам се десило у животу"

Иначе, одмах након продаје универзитета пре седам дана, у медијима се појавио читав низ бизарних детаља, попут оног да руководство инвестиционог фонда ЕФАС и не постоји, да је фирма фантомска, те да је све у вези са њом сумњиво. И сам Јовановић тада је давао нејасне изјаве - да не зна да ли постоје људи којима је продао Мегатренд, да не зна с ким је од њих разговарао... Јовановић тврди да продаја није била фиктивна и да је уговор оверен код нотара. Он тврди и да око 12.000 академаца на 12 факултета овог универзитета неће бити угрожено.

- Универзитет има акредитацију која важи још три и по године. Студијски програм и факултети неће бити угашени - тврди Јовановић.

Фото А. Саханић

У Министарству просвете кажу да нису добили никакву званичну инфомацију у промени власничке структуре Мегатренда.

- Држава се не меша у аутономију високошколских установа и обавеза приватних универзитета је да Министарству доставе податке о променама које се односе на број факултета и других ствари које се односе на квалитет студирања - каже, за "Новости", Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање.

Он је додао да је за Министарство најважније да се поштују законски прописи о стандардима за акредитацију и да студенти ни на који начин нису оштећени. Тубић је указао да власник одлучује да ли ће поново акредитовати одређене програме, али да студенти имају право да заврше студије по плану и програму по којем су их и започели.

ПРАВНИ ФАКУЛТЕТ НА ПРОВЕРИ

ПРАВНИ факултет Мегатренда недавно је напустило 19 професора, због чега су реаговали акредитационо тело и просветна инспекција. Формирана је комисија за проверу квалитета, а дат је и рок да се реше кадровски проблем. Јовановић тврди да ће успети да ангажују нове професоре у року који је дало Министарство.