УДРУЖЕЊЕ несталих беба Београда поднело је две кривичне пријаве Тужилаштву за организовани криминал против чланова организоване криминалне групе састављене од лекара и државних службеника, на чијем челу је један гинеколог, због трговине људима. У интересу истраге не могу да кажем о ком граду у Србији је реч, нити да наведем имена пријављених, али то су довољни докази да крађа беба и даље постоји, рекла је Милена Јанковић, председница овог Удружења.

Прочитајте још: Држава формира базу ДНК за "нестале бебе"

Како је за "Новости" потврдила након конференције за новинаре, организоване поводом предлога тзв. Закона о несталим бебама, пре две недеље њеном удружењу јавио се млађи човек.

- Он је био у друштву двадесетак људи када је један од окупљених испричао како је са лекаром, некадашњим начелником гинекологије у том месту, који сада има приватну ординацију, договарао куповину новорођенчета. Човек живи у иностранству. Лекар је понудио да набави бебу и обезбеди документа, да би нови "родитељ" могао легално да је изведе из земље. На питање колико то кошта, гинеколог му је рекао: "Претходни клијент ми је купио ауто." Испред ординације је стајао аутомобил вредан око 50.000 евра - рекла је Јанковић.

Тужилаштву за организовани криминал поднели су кривичну пријаву и писмену изјаву овог човека, који је расположен да сведочи.

Према речима Јанковићеве, њено удружење поднело је и десетак кривичних пријава вишим тужилаштвима против конкретних породица, за које, како кажу, имају доказе да су купили децу.

- Поднели смо пријаву и словеначком тужилаштву, па је љубљанска полиција спровела истрагу против једног брачног пара, а у истрагу су се укључили и српски органи гоњења. Реч је о пару из Словеније, који је 1986. године ступио преко београдског центра за социјални рад у контакт са приштинским центром, ради куповине бебе. Отпутовали су на Косово и тамо им је у породилишту у Приштини обезбеђена девојчица. Речено им је да је мајка студенткиња оставила дете - каже Јанковић.

Наводно су два-три дана провели у једном хотелу, у ком су иначе одседали будући родитељи који су на Косову куповали своје "наследнике", док су сачекали папире. Девојчица је са фалсификованом документацијом да је рођена у Словенији и да су јој то биолошки родитељи, одведена у Љубљану. Родитељи су словеначким органима, према речима Јанковићеве, признали све.

Председница Удружења Милена Јанковић Фото УНС

Четири родитељска удружења организовала су скуп на ком су јавност упознали са примедбама на предлог Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Удружења родитеља несталих беба Војводине, Србије, "Београдска група" и Удружење родитеља несталих беба Београда тражили су да се овај закон повуче из скупштинске процедуре и да се формира нова радна група, која ће сачинити нов предлог којим ће родитељи бити задовољни.

ПРЕТЊЕ БЛОКАДОМ


УКОЛИКО се Закон о несталим бебама не повуче из скупштинске процедуре, родитељи ће, како тврде, блокадом скупштине спречити гласање. Највећа замерка им је то што закон нуди накнаде до 10.000 евра, а не истину о судбини њихове деце.