Гинеколог нудио новорoђенче на продају? Бебу мењао за ауто, цела операција ишла преко Београда

В. Црњански Спасојевић

05. 12. 2019. у 15:38

Гинеколог нудио новорoђенче на продају? Бебу мењао за ауто, цела операција ишла преко Београда

Depositphotos

Словеначки органи истражују куповину девојчице у Приштини 1986. године
УДРУЖЕЊЕ несталих беба Београда поднело је две кривичне пријаве Тужилаштву за организовани криминал против чланова организоване криминалне групе састављене од лекара и државних службеника, на чијем челу је један гинеколог, због трговине људима. У интересу истраге не могу да кажем о ком граду у Србији је реч, нити да наведем имена пријављених, али то су довољни докази да крађа беба и даље постоји, рекла је Милена Јанковић, председница овог Удружења.

Прочитајте још: Држава формира базу ДНК за "нестале бебе"

Како је за "Новости" потврдила након конференције за новинаре, организоване поводом предлога тзв. Закона о несталим бебама, пре две недеље њеном удружењу јавио се млађи човек.

- Он је био у друштву двадесетак људи када је један од окупљених испричао како је са лекаром, некадашњим начелником гинекологије у том месту, који сада има приватну ординацију, договарао куповину новорођенчета. Човек живи у иностранству. Лекар је понудио да набави бебу и обезбеди документа, да би нови "родитељ" могао легално да је изведе из земље. На питање колико то кошта, гинеколог му је рекао: "Претходни клијент ми је купио ауто." Испред ординације је стајао аутомобил вредан око 50.000 евра - рекла је Јанковић.

Тужилаштву за организовани криминал поднели су кривичну пријаву и писмену изјаву овог човека, који је расположен да сведочи.

Према речима Јанковићеве, њено удружење поднело је и десетак кривичних пријава вишим тужилаштвима против конкретних породица, за које, како кажу, имају доказе да су купили децу.

- Поднели смо пријаву и словеначком тужилаштву, па је љубљанска полиција спровела истрагу против једног брачног пара, а у истрагу су се укључили и српски органи гоњења. Реч је о пару из Словеније, који је 1986. године ступио преко београдског центра за социјални рад у контакт са приштинским центром, ради куповине бебе. Отпутовали су на Косово и тамо им је у породилишту у Приштини обезбеђена девојчица. Речено им је да је мајка студенткиња оставила дете - каже Јанковић.

Наводно су два-три дана провели у једном хотелу, у ком су иначе одседали будући родитељи који су на Косову куповали своје "наследнике", док су сачекали папире. Девојчица је са фалсификованом документацијом да је рођена у Словенији и да су јој то биолошки родитељи, одведена у Љубљану. Родитељи су словеначким органима, према речима Јанковићеве, признали све.

Председница Удружења Милена Јанковић Фото УНС

Четири родитељска удружења организовала су скуп на ком су јавност упознали са примедбама на предлог Закона о утврђивању чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији.

Удружења родитеља несталих беба Војводине, Србије, "Београдска група" и Удружење родитеља несталих беба Београда тражили су да се овај закон повуче из скупштинске процедуре и да се формира нова радна група, која ће сачинити нов предлог којим ће родитељи бити задовољни.

ПРЕТЊЕ БЛОКАДОМ


УКОЛИКО се Закон о несталим бебама не повуче из скупштинске процедуре, родитељи ће, како тврде, блокадом скупштине спречити гласање. Највећа замерка им је то што закон нуди накнаде до 10.000 евра, а не истину о судбини њихове деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

maniks

05.12.2019. 15:49

Za ginekologa smrtna kazna , za ostale dozivotna stim da gledaju izvrsenje smrtne kazne.

буки

05.12.2019. 16:02

Коначно нешто конкретно и опипљиво, а у пороту обавезно ставити родитеље несталих беба. Имамо ли ми у казненом закону предвиђену казну за ово злодело и колика је?

------

05.12.2019. 16:05

Usliši molitve, anđele Dabogda pocrkali dušmani Pa budi anđeo osvete Neka na svojoj koži osete Šta znači beda, strah, i bol

Ka-Min

05.12.2019. 19:24

@Neko - I još da ti kaže, "dobar dan, ja sam prodao vaše dete, dal me razumete" !

Ivan Zgrozeni

05.12.2019. 16:30

Oboriti i neustavni Zakon o presađivanju ljudskih organa. Sirom otvara vrata za ubistva iz koristoljublja. Mogu da zamislim trgovinu organsima slicnu trgovinu bebama koju ste opisali. Samo "mozdano mrtva" osoba u Skupstini je mogla da glasa za Zakon koja olaksava posao kriminalcima. Samo zivog pacijenta treba da proglase za "mozdano mrtvog" kao sto su zivorodjene bebe proglasavali za mrtvorodjencad.

Мирољуб Марјановић

05.12.2019. 16:33

Да ли је могуће да у болницама раде монструми !?. Да ли ико верује у ове приче ?

Srbijo, Zuta kuco

05.12.2019. 22:21

@Мирољуб Марјановић - Verujem jer znam kakav tretman ja dobijam kada odem kod lekara. Ako ste preko 65 salju vas kuci da umrete. Uostalom, i Mengele je bio lekar.

Rade Bg

05.12.2019. 16:38

Prvo. Ginekolog ne moze da proda dete bez posredovanja babica i ostalih. Drugo. Da li je to drzava Srbija vec odredila cenu za prodaju dece? Trece. Zakon mora da se extremno poostri prema zdravstvenim radnicima i novinarima. Jer i jedna i druga profesija mogu mnogo zla naneti neduznim ljudima tj.stanovnistvu republike Srbije cije god da su vere i nacije!

40+

05.12.2019. 17:30

Au,kakvih sve ludaka ima,da im ništa nije sveto. Takve ne treba hraniti u zatvoru,samo roknuti

dai ferizi

06.12.2019. 00:51

@40+ - Po meni,kupci nisu krivi. Oni nemaju dece, a njihova zela,kao kod svakog bracnog para da ga imaju. Prema tome, primorani su da traze mogucnosti,dajuci grdne pare da bi stigli do cila. Porodiliste su te "gnezde",koje bave sa takvim stvarima i dan danas.

драгана

06.12.2019. 15:16

@40+ - Auh,kakva logika! "Oni nemaju decu,pa traže rešenje.."Imate li Vi decu? Ko se to usuđuje da ukrade i proda bebu kao kesu krompira???Halo!!!!

* КОМЕНТАР *

05.12.2019. 17:57

Е а сада му чекићем поломити све прсте на рукама да неможе ни кључеве од аута да држи а камо ли нечију бебу!!!

Cera

05.12.2019. 19:08

Na šta su spremni ti monstrumi. Zlo i naopako, puna ih je Srbija. Lekari, ko su ko oni,beli medvedi.

Brateee

05.12.2019. 20:16

jooojjj zgrozen sam ...u kom mi veku zivima ..jeli ovo stvarnost nas nesretnih srba sta se ovooo desavaaa ..dokle vise !!! Isterati ovu prljavu radnju na videlo i kazniti sve ucesnike ..trgovina decom pa to je jeziva pomisao !!!

Suverena

05.12.2019. 22:31

Преко ''центара за социјални рад'' су дошли до бебе!! Па, људи моји, центри за социјални рад и данас отимају ''легално'' децу! И данас значи да је мрежа психопата разапета.

Pedja

05.12.2019. 23:08

Ko cenzurise normalne komentare, poslao sam danas na ovu vest komentar normalan bez ikakvih idiotluka koje vi uobicajeno objavljujete I nije mi objavljen. Jel to zato sto sam spomenu da se I u meni probudila sumnja da su mojoj zeni mozda ukrali bebu. Sramota za novine ko vam cenzurise komentare.

Pilot

05.12.2019. 23:46

Zbog ovakvih slučajeva desićese ubistvo , samo je pitanje vremena .... A država ne čini ništa.... Užas...

Roditelj

06.12.2019. 00:33

Bogu hvala dobio sam dva sina dve zlatne jabuku ali sam se u trenutku citanja ovog clanka sav najezio osetio sam hladnocu u kostima i prosla mi misao sta da je meni to neko uradio pa cini mi se kao roditelj kao covek kao muz krenuo bi od fotelje do cistacice redom onako polako da neizostavim nikog !!!!!!!