Испраћен тим ВС за заштиту бродова у операције Аталанта

Танјуг

04. 12. 2019. у 21:17

Са нишког војног аеродрома „Наредник пилот Михајло Петровић“ данас су свечано испраћени припадници Тима за заштиту бродова у мултинационалну операцију АТАЛАНТА

Испраћен тим ВС за заштиту бродова у операције Аталанта

Фото МО Србије

Са нишког војног аеродрома „Наредник пилот Михајло Петровић“ данас су свечано испраћени припадници Тима за заштиту бродова у мултинационалну операцију АТАЛАНТА.

Свечаности су присуствовали командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан са сарадницима, припадници 63. падобранског батаљона на челу са потпуковником Бобаном Георгијевим и чланови породица припадника тима.

"Наши мировњаци биће ангажовани у мисији Европске Уније у Аденском заливу, уз обале Сомалије.

Војска Србије седми пут шаљу аутономни тим у операцију АТАЛАНТА, која је започета 2008. године због повећаног броја пиратских напада и стварања озбиљних безбедносних претњи на Рогу Африке.

Генерал Мирослав Талијан је вођи тима капетану Живку Богдановићу уручио ратну заставу јединице и нагласио да се ангажовањем припадника Специјалне бригаде у мултинационалним операцијама под мандатом Европске уније у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, Србија интегрише у ову важну област активности Европске уније.

Припреме тима реализоване су, по речима потпуковника Георгијева, у Специјалној бригади и Речној флотили, а вођа тима реализовао је непосредне припреме у Шпанији.

Ангажовање наших мировњака у овој операцији трајаће четири месеца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације