СВЕ више пацијената у Србији, нарочито оних најтежих, користи службу кућног лечења, које раде при домовима здравља. Број кућних посета лекара, медицинских сестара и техничара у последњих седам година повећан је за више од пола милиона, али капацитети ових служби, нарочито кадровски, морали би да се појачају.

Током прошле године тимови за кућно лечење 167 домова здравља, према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", имали су више од три милиона посета пацијентима. Таквих посета, рецимо 2012. године, било је 2,4 милиона.

Неке од ових служби раде са малим бројем лекара, али успевају да покрију све потребе за кућним лечењем. Тако Служба кућног лечења Дома здравља Нови Београд, најстарија на овим просторима, има три лекара и 19 сестара на подели терапије. У истој служби на Палилули, која покрива територију са више од 185.000 становника, ради један специјалиста, шест лекара опште медицине и 20 медицинских сестара-техничара, док Нови Сад располаже са 18 лекара и 57 медицинских сестара и техничара.

Лекари у службама кућног лечења обављају прве лекарске прегледе у стану пацијента по позиву (неодложна помоћ) или по упуту изабраног лекара (кућно лечење), а потом комплетно збрињавање које подразумева давање инјекција или инфузије, промену катетера, превијање рана, контролне прегледе, као и упућивање на додатне дијагностичке процедуре или консултативне специјалистичке прегледе.

У кућним условима могу да се лече оболели од активне прогресивне болести која угрожава живот и пацијенти код којих је дошло до погоршања хроничне болести, односно тренутно или трајно су непокретни.

Службе кућног лечења постоје у домовима здравља у општинама са више од 25.000 становника, а у осталим у посете иду изабрани лекари. Нови концепт палијативног збрињавања подразумева да у овим службама раде по један лекар и три техничара, а тај стандард, иако се ситуација у "патронажи" последњих година знатно поправила, још нису достигли сви домови здравља у Србији.

ШЕСТ ПАЦИЈЕНАТА ДНЕВНО

СВАКИ изабрани лекар требало би да има једну кућну дневну посету, док би тимови из служби кућног лечења током радног дана требало да посете шест пацијената. Највећи број пацијената који користе помоћ служби кућног лечења су оболели од малигних болести.