ОД кад не шаљу дописе и писма, већ правосудне институције и други државни органи размењују податке преко Правосудно-информационог система (ПИС), од 2017. уштеде су достигле 1,1 милијарду динара. Како кажу у Министарству правде, од почетка примене система остварено је 4.284.757 електронских упита, чиме је замењено 8.569.514 дописа (један за упит и један за одговор).

- Захваљујући ПИС-у повезани органи ослобођени су размене папирних дописа. Само на канцеларијском материјалу уштеда је 42.472.969 динара, а на поштанским трошковима 347.506.110 динара - кажу у Министарству.

Рачуна се да упит у ПИС штеди 20 минута рада службеника, па произлази да су досадашњи упити заменили 7.397 месеци рада службеника.

Прочитајте још - Прогањање – посебно кривично дело, важно документовати доказе

За грађане је нарочито важно да оваква размена информација омогућава скраћење судских и поступака тужилаштава, извршитеља и нотара, пошто се само једним кликом добија увид у податке значајне за вођење поступака. Процене су да су се сви поступци убрзали између три и шест месеци, док су поједини судови значајно смањили број предмета у раду. На пример, Основни суд у Новом Саду је са 40 одсто мањим бројем судија у материји, захваљујући ПИС-у, решио скоро трећину извршних предмета у суду.

Електронским путем повезало је 19 база података од 14 државних и правосудних органа.

Исти ресор покренуо је и апликацију "Е-суд", а постоји и "ПроНЕП", који користе нотари. Приликом промета непокретности грађани цео поступак обављају у канцеларији бележника, јер се упис у Катастар и Пореску управу врши онлајн и на једном месту, а не на пет различитих шалтера.

СПОР ПРЕКО ИНТЕРНЕТА

"Е-СУД" омогућава покретање и вођење управног спора посредством интернета. Поднесци, докази и друге исправе у ПДФ формату, са електронским потписом регистрованог корисника преко чијег налога се подносе, стижу у апликацију за аутоматско вођење предмета у Управном суду. Са њима се поступа као и са онима поднетим у папиру.