Хеликоптерске јединице Војске Србије препорођене: Стигли летећи тенкови против терориста, а у 2020. очекује нас јачање ескадриле

Р. ДРАГОВИЋ

04. 12. 2019. у 14:02

Хеликоптерске јединице Војске Србије препорођене: Стигли летећи тенкови против терориста, а у 2020. очекује нас јачање ескадриле

Руски хеликоптери Ми-35М Фото Министарство одбране

Куповина руских оклопних јуришника Ми-35, судећи према најавама из војног врха, само је међукорак у овом процесу

ИСПОРУКОМ четири руске нове јуришне летелице Ми-35М, "летећих тенкова", Ратно ваздухопловство Војске Србије направило је велики корак ка свом краткорочном циљу - формирању једне ескадриле савремених борбених хеликоптера.

Овој ескадрили у стварању већ је додељен и основни задатак - да подржава јединице копнене војске, а посебно снаге за брзо реаговање које су последњих година опремљене и наоружане по највишим светским стандардима. Куповина руских оклопних јуришника Ми-35, судећи према најавама из војног врха, само је међукорак у овом процесу.

- Држава је препознала и на прави начин уважила потребе војске - каже саговорник "Новости" из војног врха. - Председник Александар Вучић усвојио је крајем 2017. године готово све захтеве врха ВС, чији се резултати виде и ових дана. Генералштаб је, осим повећања стандарда припадника ВС, између осталог, тражио по најмање једну ловачку авијацијску и хеликоптерску ескадрилу, као и неки од ПВО ракетних система малог и средњег домета. Испоруком "мигова 29" из Русије и Белорусије, уговором о "Панциру С1", хеликоптера "ербас" Х145М, као и набавком летелица Ми-17 и Ми-35 обећање државе је испуњено.

Из руских фабрика већ за који месец стижу још три Ми-17 В5, као и последњи "Ербасов" хеликоптер Х145М за оружане снаге. Већ почетком следеће године Ратном ваздухопловству биће испоручено четири летелице "Миг-29", које се ремонтују и модернизују у 558. ваздухопловно-ремонтном заводу у белоруском граду Барановичи.

Прочитајте још - Зашто су руски Ми-17 у Авганистану ефикаснији од америчких „црних јастребова“

Година која је на измаку препородила је војну хеликоптерску авијацију, која је пре само три-четири године била пред колапсом. Државни врх најављује даље јачање Војске Србије.

- Крећемо у додатне системске реформе српске војске, по том питању можемо много да научимо од Белорусије - поручио је у уторак председник Александар Вучић, после сусрета са Александром Лукашенком. - То не значи нову куповину оружја, већ ће се, чак, стати са набавком. О томе сам разговарао са министром Вулином и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем.

Модернизација оружаних снага Србије посебно се пажљиво прати у државама региона. У коментарима на опремање ВС најчешће се наводи да се наша војска припрема за случај ескалације сукоба на КиМ. У регионалним анализама све већа пажња се поклања прокламованој доктрини Београда, према којој ће свако угрожавање српског народа у региону Србије третирати као напад на себе.

"ГАМА" И ДАЉЕ У СТРОЈУ

КУПОВИНОМ четири "летећа тенка" Ми-35М број борбених и потенцијално наоружаних хеликоптера Ратног ваздухопловства попео се на најмање 20 оперативних летелица. Главну улогу у овом сегменту војног ваздухопловства играће новопридошле летелице, али и постојеће "седамнаестице" и старе "газеле" које у верзији "гама" (наоружане противоклопним ракетама "маљутка") не губе на значају у случају потенцијалног сукоба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Србија

04.12.2019. 15:19

Браво за набавке.надамо се да ће се број ми-35 у будућности повећати

Saša

04.12.2019. 15:22

Sve to lepo, pogotovo sa onim Erbasovim taksijima u maskirnim bojama. Dobri su za generale da šetaju po inspekcijama. Jeste da je Ka-52 zvanično negde 3 put skuplji, al kao prvo to je stvarna ratna mašina, a kao drugo siguran sam da bi nama Rusi dali i dobar popust i povoljne uslove kupovanja. Ovako od njih uzesmo leteće tenkove a od Francuza šarene vrabce.

Ceda Galama

04.12.2019. 16:38

Lepo sto smo modernizovali vojsku a sada krajnje vreme da se predje na modernizaciju zdravstva i obrazovanja ukjucujuci i reformu postojecijh kadrova da bi se i ove grane dovele na evropski nivo.

Malkutka

04.12.2019. 18:21

Obuka za operatora na maljutki nije skupa.vrlo efikasno oruzije koje nece jos dugo izaciniz upotrebe. Obuciti sto vise vojnika da postanu operatori. Iz licnog iskustva mocno oruzije. Pozz maljut..

Rade Bg

04.12.2019. 21:03

Protiv terorista nam treba nesto mnogo paklenije. Ono sto unistava 16 kvadratnih kilometara.