ИСПОРУКОМ четири руске нове јуришне летелице Ми-35М, "летећих тенкова", Ратно ваздухопловство Војске Србије направило је велики корак ка свом краткорочном циљу - формирању једне ескадриле савремених борбених хеликоптера.

Овој ескадрили у стварању већ је додељен и основни задатак - да подржава јединице копнене војске, а посебно снаге за брзо реаговање које су последњих година опремљене и наоружане по највишим светским стандардима. Куповина руских оклопних јуришника Ми-35, судећи према најавама из војног врха, само је међукорак у овом процесу.

- Држава је препознала и на прави начин уважила потребе војске - каже саговорник "Новости" из војног врха. - Председник Александар Вучић усвојио је крајем 2017. године готово све захтеве врха ВС, чији се резултати виде и ових дана. Генералштаб је, осим повећања стандарда припадника ВС, између осталог, тражио по најмање једну ловачку авијацијску и хеликоптерску ескадрилу, као и неки од ПВО ракетних система малог и средњег домета. Испоруком "мигова 29" из Русије и Белорусије, уговором о "Панциру С1", хеликоптера "ербас" Х145М, као и набавком летелица Ми-17 и Ми-35 обећање државе је испуњено.

Из руских фабрика већ за који месец стижу још три Ми-17 В5, као и последњи "Ербасов" хеликоптер Х145М за оружане снаге. Већ почетком следеће године Ратном ваздухопловству биће испоручено четири летелице "Миг-29", које се ремонтују и модернизују у 558. ваздухопловно-ремонтном заводу у белоруском граду Барановичи.

Прочитајте још - Зашто су руски Ми-17 у Авганистану ефикаснији од америчких „црних јастребова“

Година која је на измаку препородила је војну хеликоптерску авијацију, која је пре само три-четири године била пред колапсом. Државни врх најављује даље јачање Војске Србије.

- Крећемо у додатне системске реформе српске војске, по том питању можемо много да научимо од Белорусије - поручио је у уторак председник Александар Вучић, после сусрета са Александром Лукашенком. - То не значи нову куповину оружја, већ ће се, чак, стати са набавком. О томе сам разговарао са министром Вулином и начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем.

Модернизација оружаних снага Србије посебно се пажљиво прати у државама региона. У коментарима на опремање ВС најчешће се наводи да се наша војска припрема за случај ескалације сукоба на КиМ. У регионалним анализама све већа пажња се поклања прокламованој доктрини Београда, према којој ће свако угрожавање српског народа у региону Србије третирати као напад на себе.

"ГАМА" И ДАЉЕ У СТРОЈУ

КУПОВИНОМ четири "летећа тенка" Ми-35М број борбених и потенцијално наоружаних хеликоптера Ратног ваздухопловства попео се на најмање 20 оперативних летелица. Главну улогу у овом сегменту војног ваздухопловства играће новопридошле летелице, али и постојеће "седамнаестице" и старе "газеле" које у верзији "гама" (наоружане противоклопним ракетама "маљутка") не губе на значају у случају потенцијалног сукоба.