КАКО би се онколошки пацијенти боље снашли у систему здравствене заштите, Институт за онкологију и радиологију Србије у уторак је представио апликацију за мобилне телефоне ОНКО, са брошурама и упутствима стручњака о лечењу малигних болести. Циљ је да се смањи број пацијената који се информишу на нерелевантним сајтовима и лече непровереним препаратима.

- То су брошуре које су писали наши лекари и садрже информације потребне сваком онколошком пацијенту - каже проф. др Даница Грујичић, директор Института. - Очекујемо да се раду апликације прикључе остале онколошке установе из Сремске Каменице, Крагујевца и Ниша.

Прочитајте још - АЛАРМАНТНО: Болнице препуне оболелих од рака!

Докторка Ана Јовићевић, епидемиолог Института, каже да се у брошурама могу пронаћи информације о хирургији, зрачној терапији, медикаментима и алтернативном лечењу. Ту су, додаје, савети и о савладавању мучнине и нежељених ефеката хемиотерапије, као и информације о прегледима и терапијама.

Снежана Пантић Аксентијевић, руководилац групе за јавно здравље Министартсва здравља, рекла је да је апликација припремљена у склопу пројекта под покровитељством Министарства здравља, а биће промовисана и у региону.

Према речима др Даворина Радосављевића, директор Kлинике за медикалну онкологију Института, апликација не мења преглед и "живу реч":

- Лекари на апликацији пружају тачне информације, како пацијенти не би сами "лутали". То је наш начин да покажемо емпатију и бригу, а не да заменимо преглед.