УЧЕНИЦЕ осмог разреда ОШ "Светозар Марковић" у Врању, Леонора и Анђела Ристић, под вођством ментора Саше Ристића, светске су вицешампионке у роботици. Оне су на Светском роботичком такмичењу у кинеском граду Гвангџоуу, одржаном од 29. новембра до 1. децембра, освојиле друго место у категорији "Технички изазов".

У конкуренцији 50 тимова из целог света, успеле су да направе одличну комбинацију механичког решења робота и управљачких способности. Тим делом доспеле су у сам врх роботичког међународног надметања "Маке X".

Тијана Ђокић, директорка школе коју девојчице похађају, каже да је врло поносна што су Леонора и Анђела на овом престижном такмичењу на прави начин представиле школу, Врање и целу Србију:

- Очекујемо њихов повратак како бисмо заједно у школи прославили овај успех - каже Ђокићева. - Леонора и Анђела су добре ученице и из осталих предмета показују завидан ниво знања.

Прочитајте још - Да ли ће роботи полагати испите у будућности?

Младе Врањанке избориле су у октобру "визу" за Кину на отвореном Европском првенству у Загребу, у конкуренцији са још четири школе из Србије и међу 90 тимова Старог континента.

Овогодишњом темом такмичења под називом "Чувар града" организатори су желели да виде решења у којима ће робот својим активностима утицати на уређење насеља, али и сарадњу супарничких тимова од које је зависила успешност урађених задатака. У генералној конкуренцији, у свим категоријама такмичења у Гвангџоуу, учествовало је више од 200 тимова из целог света. Екипа Србије заузела је одлично 48 место.

Награђени модел

Учешће такмичара на европском и светском "Маке X" такмичењу омогућило је Министарство трговине, захваљујући програму "Битка за знање". У Србији га спроводи Фонд Б 92, а 431 школа у нашој земљи добила је 2.155 едукативних "мБот" робота.

БРНАБИЋЕВА: ИЗВАНРЕДАН УСПЕХ

ЧЕСТИТАМ Леонори и Анђели и њиховом ментору Саши Ристићу на овом изванредном успеху и желим да вам ово буде само подстрек за још много награда које ћете освајати у будућности - наводи се у честитки премијерке Ане Брнабић. - Влада ће наставити да подржава и улаже у развој информатичких вештина младих, јер чврсто верујем да ће деца као што су Леонора и Анђела бити носиоци свеукупног развоја нашег друштва у будућности.