Биће део ескадриле у Лађевцима: У Батајницу стигле убице тенкова

Р. ДРАГОВИЋ

02. 12. 2019. у 21:38

Биће део ескадриле у Лађевцима: У Батајницу стигле убице тенкова

Фото Министарство одбране

Хеликоптери Ми-35М, које је наша земља купила од Русије, допремљени на батајнички аеродром. Летелице ће бити део 714. противоклопне ексадриле "Сенке", на Аеродрому Лађевци. Служе за блиску борбу

БОРБЕНИ хеликоптери Ми-35М, које је Србија купила од Русије, у понедељак су испоручени на аеродром "Пуковник пилот Миленко Павловић" у Батајници. Четири нове десантно-јуришне летелице стигле су транспортним авионом Ан-124 "руслан", који је из фабрике у Ростову на Дону пренео ново појачање за Ратно ваздухопловство. Летелице су испоручене пре договореног рока, који истиче за неколико месеци.

Четири летелице, о чијој испоруци је постигнут договор прошле године, састављене су и испоручене у рекордном року. То је био захтев највиших руских војних власти, које су "српски пакет" прогласиле приоритетом компаније за производњу летелица "Роствертол" у Ростову на Дону.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Руси их испоручили пре рока: Четири нова хеликоптера Ми-35М слетела у Београд

Завршетак овог посла долази у предвечерје сусрета председника Русије и Србије, Владимира Путина и Александра Вучића, који је заказан за среду у Сочију. Даљим јачањем војне сарадње, како истичу стручњаци за спољну политику, наше две земље шаљу и поруку да српско-руски односи нису угрожени притисцима Запада, чији је циљ слабљење осовине Београд-Москва.

Ратно ваздухопловство ВС добило је први пут после више деценија истинске борбене хеликоптере, чија је основна намена јуришно--десантна и противоклопна борба. Реч је о поузданим и провереним летелицама, које користе многе светске војске. У фабрици "Роствертол", претходних месеци боравило је 35 српских пилота и техничара, који су прошли детаљну обуку за коришћење и одржавање ових летелица.

"Убице тенкова" или "летеће оклопњаче", како се називају хеликоптери Ми-

-35, биће распоређени у 714. противоклопну хеликоптерску ескадрилу "Сенке", која је смештена на Аеродрому Лађевци код Краљева.

Нови борбени хеликоптер наше војске има велико ратно искуство иза себе и, не без разлога, сматра се заштитним знаком руске хеликоптерске авијације. Настао је модернизацијом чувеног совјетског хеликоптера Ми--24, чији је основне контуре задржао до данас. Овај тип летелице, како наводе војни историчари, учествовао је у више од 30 ратова у свету. Овај податак објашњава чињеница да је на листи корисника ове летелице уписано више до 80 држава широм планете.

Основна намена Ми-35М јесте блиска борба, због чега су му готово сви витални делови оклопљени. Може да транспортује до осам војника. Летелица је опремљена системима за пасивну и активну самозаштиту од навођених ракета. Посебно су заштићени резервоари за гориво, који су обложени специјалним материјалом који спречава експлозију при поготку. Хеликоптер Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система.

Летелица о чијој репутацији сведочи још један њен надимак - "ђавоље кочије", тешко је наоружана изузетно убојитим наоружањем. Дејствује из топа калибра 23 милиметра, којим управља посебан систем за управљање ватром. Носи широку лепезу авио-наоружања - топове, невођене ракете калибра 80 милиметара и најсавременије вођене ракете великог домета.

Пилоти Ратног ваздухопловства који ће задужити нове Ми-35, због њихове технолошке супериорности у поређењу са сличним домаћим летелицама "гама", живеће наредних месеци своје летачке снове. Мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, који је прошао обуку за овај тип ваздухоплова у Ростову, каже да је у питању огроман технолошки скок.

- Унутрашњост Ми-35М потпуно је дигитална. Први пут смо добили могућност да извршавамо своје задатке у сложеним метео-условима. Летелица располаже комплетном термовизијом, телевизијом, као и наочарима за ноћно летење. Безбедност посаде неупоредиво је већа, јер су сви главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина, заштићени оклопом - каже Дрндаревић.

СТИГЛИ ПРЕКО БУГАРСКЕ

СКЛАПАЊЕ хеликоптера Ми-35М за Србију завршено је средином августа, у фабрици у Ростову, када је уприличен и демонстративни лет. У међувремену су обављени сви пробни летови и различита тестирања. За транспорт за Србију са ростовског аеродрома "Платов" били су спремни још 25. новембра, али су због одређивања руте летења и потребних процедура недељу дана чекали на полазак. "Антонов руслан", који их је транспортовао у Србију, долетео је преко Црног мора, уз турску обалу, а затим и кроз ваздушни простор Бугарске.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин: Војска се више неће смањивати нити повлачити, формира се нови пешадијски бататаљон

ЗАСЛУГЕ СЕРГЕЈА ШОЈГУА

РУСИЈА је пре времена извршила свој део посла, иако је фабрика у Ростову на Дону суочена са многобројним проблемима - указује стручњак за руску авијацију Светозар Јокановић.

- Компанија "Роствертол" ради са смањеним бројем радника, а истовремено бележи знатно увећање уговорних обавеза. Допринос министра Сергеја Шојгуа је велики, јер се и у овом случају заложио за то да се обавезе према Србији испуњавају на начин који би се могао описати само као братски - рекао је, за Спутњик, Јокановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Saša

02.12.2019. 22:31

Aham...i pored njih ste lepo mogli da uzmete i Ka-52, a ne one francuske višenamenske gondole za turiste ofarbane u maskirne boje.

ranko75

02.12.2019. 22:50

Bravo rusi!Zar se moze porediti odnos zapada i Rusije prema Srbiji.Zapad nikada ne moze da se ravna sa Rusijom,i Rusija uvek mora imati prednost u svemu pred zapadom na nasem tlu.Koji drzavnik to ne da znaci da je i protiv Srbije.Cilj Rusije je da opstanemo jer smo im saveznici.To saveznistvo su zasluzili vekovima pomagajuci nam i dajuci svoje zivote za nas.Nas nacionalni interes je da opstanemo,znaci interesi nam se poklapaju.Interes zapada je suprotan,a to je da nas nema ili da smo bogalji.

Kostadin Keceli

04.12.2019. 11:20

Šta je sa 2 komada M-24, koji su se nalazili u sastavu JSO i koji su dali veliki doprinos u borbi protiv nutvrdjenih terorista na KiM-u?

Mile

05.12.2019. 22:17

@Kostadin Keceli - Nista. Niko nece da ih remontuje i modernizuje, jer su ilegalno kupljeni odUkrajinaca 90ih, a po njihovim fokumentima se vode kao rashodovani.

Batajnica

12.12.2019. 23:26

@Kostadin Keceli - Zavrsili su svoju karijeru. Izlozeni vremenskim uslovima na otvorenom skoro 15 godina od kada su poslednji put leteli.