Далеководи озбиљна претња: Струја убија ретке птице

Ј. Ж. С.

01. 12. 2019. у 07:30

Далеководи озбиљна претња: Струја убија ретке птице

Фото ДЗППС

Само у једном дану пронађено је 40 птица страдалих услед струјног удара

ВИШЕ од 100 мртвих птица пронађено је на једном локалитету у Србији само током августа ове године! Страшни биланс показао је да су и за мање од месец дана недалеко од Параћина страдале чак 43 беле роде. Све то дешава се на далеководима који су постали велика претња за њихов опстанак, нарочито када су у питању угрожене врсте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мигранти надиру, али не прети криза: Већина "илегалаца" стиже у Србију преко Албаније и Северне Македоније


Према подацима Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, само у једном дану пронађено је 40 птица страдалих услед струјног удара на далеководу који се протеже дуж тока Велике Мораве код Параћина (на слици), од чега је 28 белих рода. Управо због тога су и чести прекиди у снабдевању електричном енергијом у селу Поточац код Параћина, као последица масовног страдања птица на средњонапонском далеководу.

Све ово је, тврде у стручњаци, последица неадекватно изолованих далековода који су постављени на стаништима ових врста.

- Жице далековода између ове две важне тачке птицама одговарају за одмор - каже Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


УГРОЖЕН И ОРАО КРСТАШ

ДАЛЕКОВОДИ су претња и последњем пару орлова крсташа, птица са националног грба. Ова врста је насељена у селу Српски Костур на северу Баната. Територија ове критично угрожене врсте окружена је лоше изолованим водоводима и стубовима код којих су већ проналажене настрадале птице других врста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације