Бруцошима још 300 кревета: Више места за најмлађе студенте

Бранка Борисављевић

01. 12. 2019. у 10:15

Бруцошима још 300 кревета:  Више места за најмлађе студенте

Соба у Студентском граду Фото М. Анђела

Студентски центар "Београд" обезбедио додатне смештајне капацитете у домовима; Оштрија контрола илегалаца

ОШТРИЈА контрола "илегалаца" и студената који су дипломирали резултирала је тиме да број места за бруцоше, у односу на планирану квоту, буде повећан за трећину. Тако се у домове Студентског центра "Београд" ове године уселило око 300 бруцоша више него пре три године. Паралелно са повећањем броја места за најмлађе студенте ишло је смањење броја академаца старијих година, који су остали "испод црте".

Према речима Владимира Цвијовића, помоћника директора СЦ "Београд", појачана контрола соба знатно је допринела смањењу продаје и куповине места, као и бољој расподели. Већ годинама квота за студентске домове износи 9.558 места, од којих је првој години намењено око хиљаду. На конкурс за смештај јави се скоро дупло више кандидата него што има места. На листи се нађу најбољи међу најбољима, а и међу "прекобројнима" су одлични.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трећина више ХИВ позитивних: Стручњаци поручују - не расте број заражених, већ су тестови доступнији


- Највећи број студената који остану без места су бруцоши, па се трудимо да обезбедимо додатни број места, у односу на усвојену квоту - каже Цвијовић. - Осим оштрије контроле, капацитети су проширени и сређивањем простора који се нису користили претходних година. У школској 2016/2017. години било је 968 места на расподели за бруцоше, годину дана касније - 994, прошле године - 1.200. На последњој овогодишњој расподели, од 2.047 пријављених кандидата, на редовној расподели их је 1.256 остварило право на смештај.

Наш саговорник истиче да је после окончања процедуре за рангирање студената из друштвено осетљивих група, укључено још 100 места за смештај бруцоша, што укупно износи - 1.356 места.

- Студенти који су на расподели остали без места су, каснијим померањем "црте", такође добили прилику да се уселе у неки од студентских домова - објашњава Цвијовић. - Додатна места се ослободе због дипломирања, одласка у иностранство или стручно усавршавање. У претходне две године су, први пут, сви студенти старијих година, који су на расподели остали без смештаја, позвани до Нове године и понуђено им је неко од слободних места.

У недавној контроли није затечен ниједан илегални станар, али неколицина студената није донела своје ствари у собе, па се сумња да желе да продају место. Тренутно, у главном граду недостаје око 1.500 кревета, од којих је око 700 за студенте прве године.


СРЕЂИВАЊЕ "СТУДЕЊАКА"

У СТУДЕНТСКОМ граду је, у последње две године, обновљено 88 соба. У дому "Рифат Бурџовић" су реконтруисани мокри чворови и замењена расвета у собама, "Краљ Александар" је добио адаптирану читаоницу и перионице веша, дигитализација је урађена у домовима "4. април", "Слободан Пенезић" и "Вера Благојевић".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације