ЕМОЦИЈЕ, размена оптужби, сузе, па и демонстративно цепање текста новог прописа обележило је Јавно слушање поводом предлога закона о несталим бебама, одржано у Народној скупштини. Закон је за говорницом исцепао Драган Чичаревић, председник Удружења родитеља несталих беба Србије, уз повике "Срам вас било", али и захтев да се донесе "лекс специјалис", који ће омогућити кривичну одговорност за оне који су учествовали и учествују у трговини новорођеном децом.

Председница парламента Маја Гојковић изјавила је да држава жели да се суочи са једним од најгорих кршења људских права који су се догодили у прошлости:

- Како је утврдио скупштински Анкетни одбор, најстарији пријављен случај десио се током шездесетих година прошлог века, а највише их је било током седамдесетих и осамдесетих. Усвајање закона обавеза је Србије на основу пресуде Суда у Стразбуру.

Фредрик Сундберг, руководилац Одељења за извршавање пресуда Европског суда за људска права, нагласио је незадовољство Комитета министара зато што се пресуда Европског суда не извршава од 2013. и рекао да ће Комитет о томе расправљати следеће недеље.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић позвао је посланике и родитеље да преко посланика предложе амандмане.

Прочитајте још - Држава формира базу ДНК за "нестале бебе"

Представници свих удружења изразито су против овако написаног закона. Највише замерају одредбама које омогућавају суду да констатује да се судбина сваке конкретне нестале бебе не може утврдити и да родитељу уместо истине понуди само надокнаду. Они верују да ће све пресуде гласити управо тако.

Удружење "Нестале бебе Београда" већ је поднело амандмане који би закон, како је рекла Милена Јанковић, могли поправити. Ана Пејић из Удружења родитеља несталих беба Војводине тражила је да одштета не буде "до 10.000 евра", већ 10.000 евра, и да пресуда овог суда не буде коначна. Према садашњем предлогу, родитељ и да нађе своје дете, после пресуде не може да покрене поступак.

Радиша Павловић из Удружења "За истину и правду о бебама" оптужио је Комитет министара за вршење притиска на Србију и затражио формирање специјалног тужилаштва. Окупљенима је представио Млађана Радивојевића из Доњег Адровца, који је прва доказано украдена беба.

Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља несталих беба заложила се за истраге са посебним овлашћењима и регулисање ситуација у којима се утврди да је дете живо. Посланици опозиције подржали су родитеље и тражили повлачење закона из скупштинске процедуре.

ВАЖНА ДНК БАЗА

СУНДБЕРГ је рекао да поједини захтеви родитеља нису реални, као на пример ретроактивно утврђивање кривичне одговорности. Нагласио је и важност стварања ДНК базе података.