КАДА су данашњи родитељи били деца свако вршњачко насиље називано је игром и несташлуком. Многа деца су тада била жртве, а ни код куће, ни у школи нису смели да се пожале. Данас се често иде у другу крајност, па се и случајни физички контакти готово без изузетка проглашавају за - вршњачко насиље. Правила су се потпуно променила, али је једно остало исто - деца су у оба случаја на губитку!

Данас, из најбоље намере, штету деци често направе родитељи. Уместо да се обрате педагозима и учитељима, неретко прво похрле у редакције таблоида, жељне сензација. На ноге се подигну и школа и полиција и тужилаштво, да би се на крају испоставило да се ништа није ни догодило. Играла се деца.

У последњем случају, у Белој Цркви, несташлук дечака за који су прописно кажњени у школи, чаршија и локални медији претворили су у силовање оловком, убадање, навели да су дечака скинули голог и злостављали га. Школа и родитељи демантовали су цео случај, а деца су остала са стигмом напасника и жртве.

За насилника је проглашено и дете које је у вртићу, приликом сечења папира, повредило девојчицу пластичним маказама. Исто се десило и са дечаком који је друга огребао шестаром.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРАВА ИСТИНА о "силовању дечака оловком" у Белој Цркви: Иза свега стоји новинар који се прославио лажирањем своје отмице?Број пријављених случајева свих врста насиља драматично расте, али, стручњаци кажу, не зато што га има више, него зато што се о њему више говори. И треба да се говори, али не и да се прави много буке ни о ко чега. Због шумова од лажних узбуна неће се чути прави вапај злостављаног детета.

Зато је важно да школе не покушавају да прикривају и умањују значај инцидената међу ђацима, а родитељи да не праве од сваке незгоде аферу. Тако сви раде на штету деце, којој је данас теже него икад, јер их, осим опасности у школи и на улици, још веће претње вребају у виртуелном свету.