ПЛЕМЕНИТА Аустријанка Диана Будисављевић, прозвана "српски Шиндлер", која је из злогласних усташких логора спасила око 12.000 српске, јеврејске и ромске деце - добиће споменик у Београду. На предстојећој седници Скупштине града Београда наћи ће се и предлог формалне одлуке о враћању дуга овој јединственој ратној хероини.

- Споменик ће се налазити на реконструисаном Савском кеју, на потезу од Бетон хале према Капетанији. У том делу је уклоњена пруга, а биће направљене пешачке и бициклистичка стаза, као и дечја игралишта - истакао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. - Споменик који ће бити подигнут на обали Саве имаће велику симболику. Историја сведочи, нажалост, да је све до тог места Сава носила тела убијених Срба у НДХ. Ово место биће доступно страним туристима, јер недалеко одатле пристају крузери.

Прочитајте још - Ауторка филма о Диани Будисављевић: Да смо разрешили истину можда се данас не би чуло "За дом спремни"

На уређеном Савском тргу следеће године биће постављен споменик Стефану Немањи, утемељивачу средњовековне српске државе, док ће и амерички председник Вудро Вилсон у истоименом булевару добити своје обележје. Такође, биће подигнут споменик српском песнику Васку Попи на Ташмајдану. Бивши премијер Зоран Ђинђић добиће достојно обележје на Студентском тргу, али тек када се овај део града претвори у пешачку зону. Споменик у облику стреле већ је завршен, а дело је вајара Мрђана Бајића и Биљане Србљановић.

Када је реч о називу улица, биће предложено да их добију новинари Мирослав Радојчић и Александар Тијанић, есеиста новинар и публициста Богдан Тирнанић, књижевник Предраг Милојевић, ТВ сценариста Новак Новак, као и редитељ и комедиограф Радивоје Лола Ђукић.

- Сви ови људи треба да добију улицу у Београду, то је наш дуг према њима. Мислим да треба да омогућимо да се људи сећају свих оних личности које су на било који начин обележиле ово време. И Беким Фехмиу треба да добије улицу, јер је био београдски глумац - закључио је Весић.

ИНИЦИЈАТИВА "НОВОСТИ"

НА иницијативу "Новости" Диана Будисављевић добила је 2011. године улицу у главном граду, коју је својим пожртвовањем одавно заслужила. Табла са именом ове хероине краси тадашњу Улицу Баја Пивљанина трећи део, која се налази испод Белог двора на Дедињу. Такође, после писања нашег листа, који је њено име отргао од историјског заборава, име Аустријанке удате за Србина понеле су улице у Козарској Дубици, Градишки и Бањалуци.