Хероина спасила 12.000 деце из Јасеновца: Београд одаје почаст Диани Будисављевић, српском Шиндлеру

Ш. МАРОВИЋ

27. 11. 2019. у 10:02

Хероина спасила 12.000 деце из Јасеновца: Београд одаје почаст Диани Будисављевић, српском Шиндлеру

Монумент ће се налазити на обновљеном Савском кеју Диана Будисављевић

Улице добијају Тијанић, Тирнанић, Лола Ђукић, Новак Новак...

ПЛЕМЕНИТА Аустријанка Диана Будисављевић, прозвана "српски Шиндлер", која је из злогласних усташких логора спасила око 12.000 српске, јеврејске и ромске деце - добиће споменик у Београду. На предстојећој седници Скупштине града Београда наћи ће се и предлог формалне одлуке о враћању дуга овој јединственој ратној хероини.

- Споменик ће се налазити на реконструисаном Савском кеју, на потезу од Бетон хале према Капетанији. У том делу је уклоњена пруга, а биће направљене пешачке и бициклистичка стаза, као и дечја игралишта - истакао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. - Споменик који ће бити подигнут на обали Саве имаће велику симболику. Историја сведочи, нажалост, да је све до тог места Сава носила тела убијених Срба у НДХ. Ово место биће доступно страним туристима, јер недалеко одатле пристају крузери.

Прочитајте још - Ауторка филма о Диани Будисављевић: Да смо разрешили истину можда се данас не би чуло "За дом спремни"

На уређеном Савском тргу следеће године биће постављен споменик Стефану Немањи, утемељивачу средњовековне српске државе, док ће и амерички председник Вудро Вилсон у истоименом булевару добити своје обележје. Такође, биће подигнут споменик српском песнику Васку Попи на Ташмајдану. Бивши премијер Зоран Ђинђић добиће достојно обележје на Студентском тргу, али тек када се овај део града претвори у пешачку зону. Споменик у облику стреле већ је завршен, а дело је вајара Мрђана Бајића и Биљане Србљановић.

Када је реч о називу улица, биће предложено да их добију новинари Мирослав Радојчић и Александар Тијанић, есеиста новинар и публициста Богдан Тирнанић, књижевник Предраг Милојевић, ТВ сценариста Новак Новак, као и редитељ и комедиограф Радивоје Лола Ђукић.

- Сви ови људи треба да добију улицу у Београду, то је наш дуг према њима. Мислим да треба да омогућимо да се људи сећају свих оних личности које су на било који начин обележиле ово време. И Беким Фехмиу треба да добије улицу, јер је био београдски глумац - закључио је Весић.

ИНИЦИЈАТИВА "НОВОСТИ"

НА иницијативу "Новости" Диана Будисављевић добила је 2011. године улицу у главном граду, коју је својим пожртвовањем одавно заслужила. Табла са именом ове хероине краси тадашњу Улицу Баја Пивљанина трећи део, која се налази испод Белог двора на Дедињу. Такође, после писања нашег листа, који је њено име отргао од историјског заборава, име Аустријанке удате за Србина понеле су улице у Козарској Дубици, Градишки и Бањалуци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Saša

27.11.2019. 11:10

Kada se već toliko govori o spomenicima, veliki spomenik svakako zavređuje Đorđe Vajfert, otac srpske industrije i rudarstava. Divan, skromni čovek, filantrop, humanista koji je od kraja 2. svetskog rata samo povremeno pominjan. On je i srpski junak iz 1. srpsko-turskog rata 1876. godine. Prethodno je kao Nemac iz Banata primio srpsko državljanstvo i doselio se iz Pančeva u Beograd. Mnogo malo se priča o ovom čoveku koji je mnogo zadužio našu i njegovu Srbiju.

Klisaric

27.11.2019. 12:36

Molim urednika "Novosti" da povede akciju i da se osmisle nazivi ulica za nase velikane Srpskig Glumista. Nebih hteo da navodim imena ,previse ih je pomrlo u zadnje vreme a i ranije. To je citava plejada nasih komicara iz Ateljea 212 na celu sa gospodjom Mirom Trailovic i mnogim drugima. Te ulice treba da budu u blizini jedne drugoj kao sto su i oni bili blizu jedan drugom Moramo postovati nase velikane da bu nam dec sledila njihov put i da se ponose i oni i mi svojim pretcima .

Niko

28.11.2019. 06:43

Cime je zoki zasluzio spomenik... Lik je bio nemacki covek, a njegova porodica je na grbaci naroda...

Ливер

28.11.2019. 08:01

Шта је са осталим великанима српског народа!? Где нам је споменик Краљу Петру, Краљу Александру, имамо ли споменик Обилићу у Београду!? Да не говорим о српским великанима из области науке, културе и уметности. Шта је са спомеником Милунки Савић и војводама, хоћемо ли њима подићи достојне споменике сходно њиховим делима. Шта је са херојима са Кошара и Паштрика!?