Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је данас да ће систем "наруквица" за жртве и починиоце породичног насиља на коме се ради, а који ће се за почетак примењивати у 10 полицијских управа у Србији, омогућити да се жртва на време упозори на близину особе којој је изречена хитна мера, али и да полиција одмах реагује да би се најтеже последице спречиле.

Стефановић је то рекао током обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама, где је присуствовао потписивању допуњеног документа "Унапређење безбедности жена у Србији", а који се односи на увођење нове превентивне мере у борби против насиља у породици.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Насиље у породици: У Србији од почетка године убијено 28 жена

"Пријава насиља и осуда насилника морају постати императив", поручио је министар и подсетио да је отворена бесплатна телефонска линија 0800 100 600 за анонимну пријаву насиља.


Министар је захвалио међународној организацији УН Wомен и Амбасади Норвешке на реализацији тог пројекта који ће се када заживи, након измена Закона о спречавању насиља у породици, спроводити најпре у десет полицијских управа у Србији.


"Остварили смо известан напредак у борби против насиља, али не могу да кажем да сам задовољан, јер и поред свих мера у Србији и даље велики број жена због страха, економских последица, осећаја стида и срамоте не пријављује насиље", рекао је Стефановић.


Морамо да охрабримо и оснажимо жене, али и све друге људе у њиховом окружењу да насиље пријаве и тиме заштите и себе и своју децу.


МУП је, како је навео, свакако једно од најважнијих министарстава у систему заштите жртава, али та борба није борба само једног министарства, у њу се морамо укључити сви - целокупно друштво се мора ухватити у коштац са тим проблемом.


"Зато бих још једном апеловао и на све грађане, све људе који знају да неко трпи насиље да то пријаве, не смемо окретати главу", закао је министар.


Стефановић је подсетио и да је Закон о спречавању насиља у породици дао шира овлашћења полицији и могућност изрицања превентивних мера.


"Полиција је у 2018. години изрекла 27.042 хитне мере, од тога 8.065 мера привременог удаљења учиниоца из стана и 18.977 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву и да јој прилази", рекао је он и подсетио да је током године изречено 23.754 хитних мера, од чега је 7.262 мера привременог удаљења из стана и 16.492 мера привремене забране да контактира жртву насилка и да јој прилази.


Фото: МУП Србије


Министар је додао да је и поред свих предузетих мера у овој години убијено 28 жена, што показује да борба против насиља мора бити један од врховних циљева целе Србије.


Регионални директор УН Wомен за Европу и централну Азију Алија Ел-Јасир рекла је да је Србија једна од првих земаља која је ратификовала Истанбулску конвенцију, чиме је послала снажан сигнал посвећености и политичке жеље да се суочи са проблемом насиља у породици.


Ел-Јасир је рекла да се слаже са Стефановићем да насиље у породици није проблем једног министарства, организације или једне државе и да у решавање морају бити укључени сви, да жене и девојчице не смеју бити гледане само као пасивне жртве којима се нешто дешава.


Како је рекла, фокус мора бити на починиоцима и мерама како би се они спречили да врше насиље.


Заменик амбасадора Норвешке Јене Кнутруд рекла је да је насиље над женама и девојчицама најупорнији облик кршења људских права у свету.


"Упркос свим подузетим корацима проблем насиља над женама и девојчицама и даље захтева више активности", рекла је Кнутруд.