Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је на територији Полицијске управе Краљево смањена стопа криминалитета и тешких кривичних дела и похвалио оперативни рад полиције која, како је рекао, не дозвољава било какво јачање криминала, саопштено је из кабинета министра.

Стефановић је приликом обиласка Полицијске управе Краљево рекао је да је полиција на територији те управе ове године одузела 106 килограма наркотика што је, како каже, много више него претходне.

Министар је оценио да на смањивању малолетничког насиља и криминала мора да буде ангажовано целокупно друштво, а не само надлежне институције.

"Родитељи морају да поведу више рачуна где су им деца и шта раде. Не може то да ради полиција. Она може да приведе и тужилаштву и судовима, али и поред промене законског оквира, много је важније да малолетнички криминал не буде више тема и да родитељи много више поведу рачуна о својој деци", рекао је Стефановић.

Министар је подсетио да је на његову иницијативу пре нешто више од две године у основне школе уведен предмет "Основи безбедности деце" и додао да је задовољан резултатима.

"Чини ми се да смо и деци и родитељима приближили све опасности које владају у савременом свету, било да је реч о сајбер-претњама, изазовима у саобраћају, проблемима насиља или опасностима од наркотика", истакао је Стефановић.

Говорећи о улагањима у инфраструктурне пројекте и унапређењу положаја припадника МУП-а, Стефановић је казао да ће наредног месеца запослени у полицији примити веће плате, као и да следеће године стиже још нових униформи за састав редовне полиције, док ће нову опрему добити и припадници Жандармерије на територији целе Србије.

Најавио је и да ће у Полицијској управи Краљево следеће године бити запослено још полицајаца, као и да ће бити реконструисана шалтер сала.

"То ће помоћи да запослени ефикасније обављају свој посао, али и да грађани брже и ефикасније остваре сва своја права кад је реч о издавању личних докумената", нагласио је Стефановић.

Како је рекао, и ватрогасци у Краљеву за неколико дана добиће ново ватрогасно-спасилачко возило, док ће им нова теренска возила стићи у наредних петнаестак дана.

Стефановић се данас састао и са градоначелником Краљева Предрагом Терзићем са којим је, како се наводи, разговарао о различитим пројектима и даљем унапређењу услова живота грађана.

Како је рекао, Влада Србије има добру сарадњу са Градом Краљевом и жели да кроз давање подстицаја допринесе новим инвестицијама, новим фабрикама и новим запошљавањима у овом граду.