МАЛЕНИ, седмогодишњи Вук Пауновић из Београда има најтежи облик епилепсије, а његови родитељи се надају да су за стање свог сина нашли лек у далекој Кини. Путовање и боравак на тамошњој клиници за лечење ове болести не могу да финансирају од својих плата економисте и сниматеља, па су се за помоћ обратили Фонду хуманости "Вечерњих новости".

Прочитајте још:Отац Софије Накић криви бирократију: Дуго смо чекали документацију, да смо само раније стигли у Атину

Марија и Душан Пауновић, заједно су од студентских дана и вредно раде како би на прави пут извели своје петоро деце, јер уз Вука имају још четворо - Виктора (10), Андрију (9) и петогодишње близанце Аљошу и Алису. Велика породица у данашње време права је реткост, што овај пар чини још поноснијим родитељима.

- У трећој години Вук је добио први, тежак епилептични напад - видно узнемирена говори Марија. - Били смо врло уплашени, мислили смо да ћемо га изгубити. Дијагностикован му је status epilepticus. То је најтежи облик епилепсије са нападима који трају од 10 до 45 минута и могу довести до слабљења говора, инвалидитета, па и смрти. Неколико пута био је хоспитализован на Институту за мајку и дете у Београду, међутим, лечење није давало жељене резултате.

У то време, Марија је упознала младића који је својевремено био у инвалидским колицима и имао проблеме са говором, као последице тешке епилепсије. После 10 година лечења у Кини готово је потпуно оздравио. Од њега сазнаје за Клинику за лечење од епилепсије, где се користе алтернативне методе. Главни састојак лека који се тамо примењује је шкорпијин отров.

- Вук је до сада путовао у Кину три пута и лечење је дало изванредне резултате - тврди Марија. - Напади су смањени на по 10 секунди, после којих он углавном заспи. Овог пута Вук би требало да остане најмање од месец до месец и по, како би му се одредила терапија под надзором лекара. Пут је далек и неопходна нам је помоћ. Будући да је само цена лека изузетно висока, сакупљањем 8.000 евра наш Вук би био обезбеђен наредних годину дана. Ово би му омогућило да отпутује у Кину и добије адекватно лечење, као и да једног дана оздрави и настави нормалан живот са браћом и сестром. Коначно смо добили наду у боље сутра.

ЖИРО РАЧУН

ЗА помоћ малом Вуку, средства могу да се уплате на динарски рачун Банке Интеза број 160-5100102639432-46, на име Марија Пауновић. Сврха уплате - лечење Вука Пауновића. За девизно плаћање рачун Банка Интеса IBAN 35160513020195092835 SWIFT DBDBRSBG.