МАЂАРСКО правосуђе одлучиће у петак у девет сати о томе да ли ће одговорити на захтев Приштине за изручење српског држављанина Љубише Маниташевића, пореклом из Велике Хоче, ухапшеног 28. септембра на прелазу Роске. Косовске власти терете Маниташевића за покушај убиства, у јуну 1999. у Ораховцу.

Прочитајте још: Љубиша (49) је 1999. у самоодбрани пуцао на албанске терористе, а они сада хоће да му суде: Агонија српског молера у Мађарској

Четрдесетак грађана Србије, пореклом са Космета, протестовало је у четвртак пре подне испред мађарске амбасаде у Београду, тражећи пуштање Љубише на слободу. Међу окупљенима били су и његов десетогодишњи син Вељко и брат Никола (на слици).

- Волео бих да тата што пре дође кући. Нисам га видео три месеца, зажелео сам се - каже дечак.

Никола објашњава да је убацио писмо у поштанско сандуче мађарске амбасаде будући да нико није хтео да их прими.

- Прво сам их уредно обавестио да ћемо одржати протест и да тражимо да мој брат не буде изручен Приштини, већ да буде пуштен. Рекао сам им и да је у Ораховцу 1999. године пуцао у самоодбрани, када су терористи пробали да га киднапују, те да ће Мађарска бити крива уколико га изручи, а њему се доле нешто деси - каже Никола за "Новости".

До хапшења није знао да је против њега подигнута оптужница, ни расписана црвена Интерполова потерница.

Редакција "Новости" одговорено је из Амбасаде Мађарске да не располажу релевантним информацијама о овом предмету, као и да званични органи у сваком сличном случају поступају у складу са прописима.