МУШКАРАЦ на снимку са руским обавештајцем Георгијем Клебаном, чије је објављивање 17. новембра покренуло аферу "Руски шпијун" је идентификован као српски потпуковник З. К. потврђено је “Новостима”.

Такође, ово није једини снимак на ком је он актер, сазнаје “Блиц”.

Прочитајте још: Србија поприште шпијунског рата: Откривамо позадину снимка руског агента који је дигао наше службе на ноге

Снимак је настао децембра 2018. године у Земуну и није једини до ког су дошле српске обавештајне службе.

По незваничним сазнањима београдског листа, на тим снимцима З. К. није једина особа, него је снимљено више њих.

Снимак са руским обавештајцем објављен је 17. новембра на "Јутјубу", а на њему се види како руски обавештајац, идентификован као Георгиј Клебан, добија црвену кесу од "српског високог званичника са чином официра", а заузврат му даје кесу у којој се налази коверта са новцем.

Аутентичност снимка потврдила је и БИА, а председник Александар Вучић је наложио Војно-безбедносној агенцији да испита цео случај. Тим поводом вечерас је сазвана и седница Савета за националну безбедност.

Да је снимак аутентичан, потврдио је синоћ и начелник Управе за аналитику БИА Реља Жељски, наводећи да је српским безбедносним службама познат идентитет мушкарца снимљеног са Клебаном, као и шта је био предмет трговине, али није желео да открива детаље.

КЛЕБАН БОРАВИО У БЕОГРАДУ ОД 2016. ДО 2019. ГОДИНЕ

Георгиј Клебан у Београду је, као помоћник војног аташеа руске амбасаде боравио највероватније од 2016. године до јуна 2019. године, када је изненада напустио ту позицију. У периоду док је био на дужности у српској престоници, Клебан је присустовао и на неколико јавних догађаја.

Жељски је навео и да је Клебан сада ван Србије.

- Руски обавештајац се понаша природно на овом снимку, а тренутно је ван територије Србије. Овакви односи могу да изгледају овако, а обавештајци могу да буду веома маштовити. Ово је један у низу начина на који раде припадници обавештајних структура и њихових агентурних позиција, да их тако назовемо - казао је он јуче гостујући на РТС-у.