Лена је била здрава девојчица, одличан ђак, тренирала је одбојку и певала у хору. Све до једне туче у петом разреду. Због које је, испоставиће се, доживела мождани удар који је оставио последице - физичке и психичке. Лена данас има инвалидитет десне руке, не може да држи оловку и прати наставу јер има потешкоће са пажњом и концентрацијом, не може више да иде ни на одбојку.

Њена мајка Милица Сретеновић у исповести за Недељник говорила је о проблему у којем се нашла породица због вршњачког насиља, о свакодневној борби да Лени буде боље, а зашто је одлучила да прича о свему каже: "Свако треба да зна шта једна туча у школи може да изазове и шта вршњачко насиље може да донесе. Десило се мом детету, могло је да се деси неком другом детету. Још не могу да прихватим да Лена има тешко оштећење мозга.”


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
Драма у средњој школи у Бару: Ученик покушао да убије друга

Та једна туча на школском одмору променила је живот ове породице. Протеклих годину дана траје Ленин опоравак који још није завршен.


"Доктори у Крагујевцу су најпре мислили да је она имала нешто урођено, али све анализе које смо урадили касније, показују да је мождани удар настао као последица ударца, чак је један доктор то и написао. Радили смо ангиографију која је показала да је погођена главна артерија на мозгу што је изазвало шлог. Лена је имала јако тешку исхемију, цела десна страна тела јој је била паралисана”, прича Милца Сретеновић.

После туче, школа јесте пријавила насиље, али не и важну чињеницу - да је девојчица доживела инфаркт мозга. Лена се вратила у школу, али нема одговарајућу подршку, сматра мајка.


"Школа ништа није урадила да помогне Лени. То је нека надменост као да је моје дете направило нешто, као да сам ја крива. Од почетка ове школске године нико је није звао на рођендан, ни у шетњу. Разредна није упитала како је”, прича Милица Сретеновић.

До туче између Лене, тада ученице петог разреда, и дечака из њеног разреда дошло је 22. октобра прошле године у основној школи "Станислав Сремчевић" у Крагујевцу. Међутим, Ленина мајка каже да је упозоравала разредну на задиркивања и увреде, али да је правовремена реакција изостала...

(Недељник)