Михајло Спорић, прерано преминули физичар, сахрањен је у четвртак у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу, у пратњи више од хиљаду ожалоћених.

Многобројни пријатељи, родбина, професори, школски другови у капели су изјављивали саучешће породици младог физичара, а потом се колона упутила ка месту где је Михајло сахрањен.

Његови другови су одржали говор којим су се опростили од младог научника: "Био си неко ко је увек био спреман да поногне другоме. Од свих синонима за пријатеља је Михајло Спорић. Памтићемо бистрину мисли и језика којим си говорио. Чуваћемо у себи сећање на твој блистави ум. Спорке недостајеш већ много, носићемо те у сећањима док ходамо земљом".

Прочитајте још - Вирус убио српског генија


"Био си наш неизмеран понос. Дочекивали смо те и испраћали у свет који се тек отварао пред собом. Да нека нова деца наставе куда си ти кренуо", рекао је пријатељ породице Спорић.

На крају се потресним речима опростио и његов отац: "Михајло је био скроман и достојанствен. Тако смо га и испратили. Изгледа да је овај свет био тесан за њега".

Српски физичар преминуо је 7. новембра, после двогодишње битке са опаком болешћу. Завршио је Математичку гимназију у Београду и освојио велики број награда на домаћим и међународним такмичењима из физике, математике, астрономије, а студирао је на Тринити колеџу у Кембриџу.