Комеморација талентованом српском физичару Михајлу Спорићу одржана је у четвртак у Математичкој гимназији.

Студент Кембриџа, је после две године борбе, изгубио битку са опаком болешћу. Од Михајла су се опростили његови професори, другари, породица.

На комеморацији је говорио и Михајлов најбољи друг из одељења Стефан Ђорђевић, који се потресним речима опростио од младог физичара: "За тебе нису постојале границе. Био си много више од особе коју је само интересовала наука. Толико си желео ствари да урадиш, а ниси стигао".

Професорка српског језика у Математичкој гимназији, Јелена Нововић, говорила је о Михајловом успеху, али и скромности.

Прочитајте још - “Магла је све гушћа и све што је живо мора да умре”: Песма којом је млади геније Михајло наслутио смрт

"Стајао је са својом другарицом на овом месту и водио програм. Опраштао си се од школе у име генерације а данас се школа опрашта од тебе. Никако ниси признавао да успех који си постигао је само твој. Увек си га приписивао и професорима", рекла је професорка.

"
Остао сам затечен богатством његове личности. Могу да кажем да сам поносан што сам био директор у време када је он похађао нашу школу. Бићеш надахнуће и будућим генерацијама", рекао је бивши директор Математичке гимназије Срђан Огњановић.

Бивши директор Математичке гимназије Срђан Огњановић

Професорка српског језика у Математичкој гимназији, Јелена Нововић

Михајлов најбољи друг из одељења Стефан Ђорђевић

Михајлова породица
Комеморацији је присуствовала и председница Владе Србије Ана Брнабић, која се уписала у књигу жалости.

"Хвала за све што си, тако млад, учинио за своју земљу, за Србију. Хвала како си нас представљао. Хвала што си целом свету показао најлепше лице Србије. Хвала и за пример који си нам дао - како живети и како се борити", написала је премијерка.

Михајло ће бити данас у 13 часова сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.