Протест испред амбасаде: Мађарска одлучује о изручењу Маниташевића Приштини

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

21. 11. 2019. у 08:40

Протест испред амбасаде: Мађарска одлучује о изручењу Маниташевића Приштини

Брат Никола Фото Т. Бамбић

Покушали да га киднапују 1999, па побегао пред рафалима

ПЕДЕСЕТАК Срба са Косова и Метохије, на челу са Николом Маниташевићем, родом из Велике Хоче, окупиће се данас, у 10 сати, на протестном скупу испред Амбасаде Мађарске у Београду. Повод је хапшење Љубише Маниташевића, Николиног брата, на прелазу Роске, 28. септембра, по црвеној потерници Интерпола, а на захтев Унмика и Основног суда у Ђаковици. Мађарски суд ће сутра одлучивати о захтеву Министарства правде тзв. Косова за изручење Маниташевића Приштини.

Љубишу Маниташевића, молера и иконописца, косовски органи терете за покушај убиства у Ораховцу, 28. јуна 1999. Оптужница је подигнута, иако се бранио од киднаповања, док убице његовог брата и комшије, када су сва тројица нападнута близу Велике Хоче, 3. децембра 1999, никада нису процесуиране!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Љубиша (49) је 1999. у самоодбрани пуцао на албанске терористе, а они сада хоће да му суде: Агонија српског молера у Мађарској

Био је то период лова на Србе и готово сви су ишли наоружани. Према подацима Рашко-призренске епархије, само од 15. јуна до 9. јула, на подручју Ораховца киднаповано је 10 Срба, а двоје убијено. У Приштини је киднаповано 22, у Обилићу убијено седам, у Пећи 12...

Љубиша је, како тврди његов брат Никола, пошао у пратњи Кфора, са братом од стрица и трудном снајом, у болницу у Ораховцу. Када је изашао из круга болнице, пресрела су га четворица Албанаца, стојећи поред кола са аутоматским оружјем. Покушали су да га увуку у возило. Извукао је пиштољ и прво неколико пута пуцао у ваздух, а затим и насумично.

Није знао да ли је некога погодио. Испоставило се да је погодио једног човека у стомак, а другог у раме. Нападачи су се разбежали, а он се предао припадницима Кфора у болници. Оптужницом, у коју су "Новости" имале увид, Љубиши се на душу ставља да је, ничим изазван, наводно пуцао у младиће који су се зауставили испред болнице, и да је ранио случајног пролазника, али за то није оптужен.

Љубиша Маниташевић

Љубиша је други пут за длаку избегао смрт у децембру 1999. Са комшијом Небојшом Павловићем и рођаком Млађаном Маниташевићем, кренуо је из Велике Хоче у шуму, по дрва.

- Небојша је возио трактор, а Млађан ишао иза њега. Мој брат је кренуо назад, у село, по мотокултиватор, када је зачуо пуцње, па је побегао. Мештани су нашли Небојшу и Млађана убијене из заседе - прича Никола.

Убице никада нису откривене, а снимак са места убиства, које је забележио отац Петар, одузео је италијански капетан Кфора. После овога, Маниташевићи су напустили Космет.

НИЈЕ ЗНАО ЗА ПОТЕРНИЦУ

У ПРИЗРЕНСКОМ притвору провео је 67 дана 1999, после чега је пуштен. До момента хапшења није знао да је против њега подигнута оптужница, нити да је 2015. расписана локална потерница. На Интерполовој потерници нашао се у мају ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Раша

21.11.2019. 09:44

Косово није члан Интерпола. Како по њиховом налогу онда хапсе?