Почела реконструкција куће Титове удовице: Сазнајемо чему ће служити Јованкина вила

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

21. 11. 2019. у 08:16

Почела реконструкција куће Титове удовице: Сазнајемо чему ће служити Јованкина вила

Фото В. Данилов

Када ће радови бити готови зависи од степена оштећења и временских услова

ПУНИХ шест година од смрти некадашње прве даме Југославије, Јованке Броз, почела је санација куће у којој је живела. Како је за "Новости" кратко потврдио директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић, здање се сређује као репрезентативна државна вила.

- На вили у Улици кнеза Александра Карађорђевића 75 врши се нужна санација делова крова и фасаде, у циљу спречавања даљег пропадања објекта до привођења новој намени - кажу у Управи за заједничке послове републичких органа, која од 2006. газдује кућом. - Радови се финансирају из буџетских средстава опредељених за одржавање објеката у власништву државе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -“НАТО агресија у 79 слика”: Изложба фотографија из фототеке „Новости”

Како наводе, колико ће све то коштати тренутно се не може утврдити јер се, паралелно са извођењем радова, врши и "анализа степена оштећености појединачних грађевинских елемената и процењује обим потребних интервенција". Када ће радови бити готови зависи од степена оштећења и временских услова.

За ову кућу у буџету је за 2019. издвојено 15 милиона динара (нешто више од 127.000 евра), а новац је планиран, како се наводи у образложењу буџетске ставке, за комплетну реконструкцију од подрума до крова, и замену металне ограде и дворишне капије. Укупна планирана издвајања износе око 34 милиона.

Вила од 750 квадратних метара, на елитној локацији, преко пута дедињског Белог двора, припада држави и већ деценијама је у изузетно лошем стању. Од смрти некадашње прве даме, у октобру 2013, практично је била конзервирана и у њој су искључени вода и грејање.

Зидови су још за Јованкиног живота муку мучили са влагом, због пропалог крова, који је 2006. саниран. Унутрашња и спољна фасада отпадале су у комадима, баш као и плочице, дрвенарија је трулила, а метални намештај и делови покућства начети су рђом.

Процене су да ово здање, које је држава својевремено откупила од старог власника без наследника, вреди око четири милиона евра. У експертизи коју је пре више од 10 година урадио Грађевински факултет у Београду, оцењено је да је потребно санирати прилазно степениште, фасаду, терасе и тротоар.

Титова удовица овде је насилно пресељена из Ужичке 15, из свог дома, 27. јула 1980, под претњом оружјем, у спаваћици. Одузета су јој, како је тврдила, сва документа, укључујући и личне белешке, као и Титови рукописи и преписка. Никада није добила станарско право, а лична документа су јој стигла тек у последњој деценији живота, захваљујући министрима Ивици Дачићу и Расиму Љајићу. Без докумената, није могла да прима ни пензију.

Због свега што јој се десило (насилно одвајање од Тита, кућни притвор, живот у нехуманим условима), у старости је постала изузетно неповерљива. Одбијала је да пусти непознате људе у двориште, па држава дуго није ни покушавала да санира штету на вили и уради план за њену обнову. После Јованкине смрти, у кући су се, све до краја оставинске расправе, налазиле њене личне ствари и гардероба.

ОБНОВА И ВИЛЕ "МИР"

ЗА још једну драгоцену вилу издвојен је новац из буџета - 30 милиона динара само за ову годину. Реч је о вили "Мир", у Ужичкој 11-15, која се простире на 3.000 затворених квадрата и плацу од шест хектара. Планирано је да ова вила буде комплетно сређена до 2023. Вила је већ 18 година празна, а повремено је коришћена за пријеме страних државника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Zaboravljeno koferče

21.11.2019. 10:01

Nije problem ako se koristi za recimo smeštaj stranih delegacija, ali je veliki problem ako završi u privatnim rukama nekog političara. Obnove iz budžeta a onda sami sebi prodaju ili još lepše-dodele na korišćenje, već viđeno. Koliko imamo vila u Užičkoj koje koriste ljudi koji na to nemaju pravo....

Deda Panta

23.11.2019. 05:11

Možda moraju Tomu da isele pa mu našli nov nužni smeštaj u vlasništvu.