У Народном Музеју “Топлице” у среду је отворена изложба фотофрафија “Нато агресија у 79 слика” посвећена двадесетогодишњици подсећања на дане отпора, одбране и страдања нашег народа. Према речима директора ове установе културе, Дарка Жарића, изложба коју ће прокупчани моћи да виде од краја новембра, реализована је у сарадњи са истакнутим фоторепортерима тог времена и са ослонцем на фототеку и ауторе компаније „Новости” .


- Из самог наслова види се да је Нато агесија на нашу земљу трајала 78 дана, па зато и 78 слика чине поставку изложбе а толико их је и у фото монографији. Суштинска порука изложбе је да смо као народ и држава били недужна жртва осиљене војне и политичке моћи такозваног „новог светског поретка“ - истиче директор Жарић напомињући да “истину о бомбардовању наше земље посредством поменуте изложбе морамо преносити и у будућа времена, не само из наших националних, већ и из цивилизацијских разлога, за опомену и наук, нама и другима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Деценијама ћемо умирати од уранијума из НАТО бомби: Некадашњи италијански пилот о акцији 1999. године


Иначе, изложба у Прокупљу отворена је по затварању изложбе у Културном центру Чукарица који је организатор изложбе, а обишла је и друге градове у Србији и Републици Српској а на крају, на симболичан начин, биће предата у трајно власништво Гарде Војске Србије.ТОПЛИЦА СТАЛНА МЕТА

- При избору фотографија, уз подразумевајуће највише критеријуме, опредељујући елементи били су садржајност и сугестивност, а при изради великих формата најновији технолошки поступци и најтрајнији материјали - истиче Жарић и подсећа да је за 78 дана агресије погинуло 47 цивила, војника и полицајаца из Топличког округа.

У Топлици је на 21 локацији бачено 7 крстарећих ракета, 5 контејнера бомби, 10 напалм бомби у 72 налета НАТО авијације за 33 дана бомбардовања.