ДРАМА времена у коме живимо неумитно се одражава и на Српску академију наука и уметности. Ниједан проблем актуелног тренутка не заобилази ову кућу, напротив! Криза у којој живимо већ угрожава САНУ и дужни смо да кризу сагледамо и да јој се одупремо!

Овим речима обратио се академик Владимир Костић, председник САНУ, на свечаној академији којом је обележен Дан САНУ и 178 година постојања ове институције. Свечаном догађају су присуствовали и патријарх Иринеј, министар просвете Младен Шарчевић, ректорка УБ проф. др Иванка Поповић, представници дипломатског кора...

Академик Костић дотакао се многих проблема који оптерећују наше друштво, али и Академију. Констатовао је да су претходних изборних циклуса узроковане напрслине, па и озбиљне пукотине у односима међу академицима.

- У процесима политичких изјашњавања и сврставања, која су легитимно право сваког нашег члана, јасно се показала политичка и идеолошка хетерогеност. Ван САНУ, она се исувише често испољава кроз непомирљиве анимозитете и етикетирања - упозорио је Костић, и замолио колеге да што скорије размотре међусобне односе и да проблеме ако постоје заједнички превазиђу.

Прочитајте и: Dva miliona evra od EU za unapređenje usluga za građane

- Живимо у временима разноврсних неразумевања - оценио је Костић. - Политичка подељеност делом усмерава своје актере и на директну регрутацију установа и појединаца, уз једини злокобни консензус: ко није са нама, тај је против нас! Њен основни захтев, са којим се и САНУ суочава, је - да ли сте као колектив за личност А или личност Б, партију икс или партију ипсилон. Такви захтеви, са које год стране да долазе, представљају непоштовање и унижавање САНУ. Ова кућа и њени чланови нису остали по страни ни на једној историјској и цивилизацијској раскрсници Србије у ових 177-178 година нашег континуитета.

ВУЧИЋ: ВЕЋА УЛОГА САНУ У ДИЈАЛОГУ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић честитао је Владимиру Костићу Дан САНУ и навео да подржава његову иницијативу да Академија преузме већу улогу у дијалогу и друштвеним процесима:

- На тај начин САНУ ће обезбедити очување свог великог ауторитета, а својим искуством допринети њеном даљем напретку. Традиција од 178 година служи на част, али и обавезује. САНУ је, немало пута, показала да може да буде мерило вредности, али и брана лошим утицајима на нашу државу.