Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици доделио је данас сертификате за 19 пројеката који ће у 34 локалне самоуправе омогућити унапређење географских информационих система, а реч је о пројекту у који је ЕУ уложила два милиона евра.

Фабрици каже да ЕУ управо подржава пројекте који су намењени добробити грађана и поручује да је будућност Србије у ЕУ.

Након састанка са градоначелником Ниша Дарком Булатовићем рекао је да је дигитализација велики изазов у смислу научних достигнућа, транспарентности, иновација, вештачке интелигенције, отворених података.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Fabrici: Srbija je na pravom koloseku

"Ниш је иновационо чвориште у овој земљи и управо смо зато одлучили да овде доделимо награде за 19 пројеката који су одабрани у тендерској процедури, а циљ је да се ти пројекти реализују у различитим општинама", каже Фабрици.

Навео је да је са Булатовићем разговара о новим пројектима, новој инфраструктури, еколошким активностима са идејом да се унапреди квалитет живота грађана и о томе како Град Ниш може да допринесе просперитетнијем и демократскијем друштву.

"То је заиста велики изазов пред нама и то је један до разлога зашто географски инфомациони систем јесте инструмент за управљање великом количином података", рекао је Фабрици.

Додао је да је други изазов како да се ти подаци искористе за пројекте намењене услугама за грађане у различитим областима међу којима су боље планирање, катастар, саобраћај, туризам и животна средина.

Нагласио је важност успостављања партнерства међу различитим општинама, а ЕУ кроз тај пројекта даје средства за прављење хардвера, софтвера, набавку компјутерске опреме и за обуке.