Министар здравља Златибор Лончар каже да Србија први пут једина у региону има све количине вакцине против грипа у предвиђено време, наводећи да је проценат вакцинације већи него раније.

"Србија је одрадила кампању и објаснила људима шта значи вакцина. Имали смо 300.000 вакцина остали смо на 9.000 вакцина. У наредних недељу дана или две недеље стижу нове, додатне количине и биће их у свим домовима здравља", рекао је Лончар на ТВ Пинк.

Он је рекао и да је употреба антибиотика од 2015. године до данас смањена за 37,6 одсто, указујући да је била наслеђена ситуација да се деци прописивало три до пет пута више антибиотика него у централној и северној Европи.

Министар здравља је, одговарајући на питање шта је још потребно урадити да би се побољшале здравствене услуге, казао да је његов циљ да се прво уложи у запослене у здравству, лекаре, техничаре...

"Желимо да запошљавамо најбоље, да они остану овде, да наставимо да улажемо у инфраструктуру. Важно је да земља буде стабилна, да економија буде добра и да имамо више новца за улагање, да бисмо градили нове болнице и набављали нову опрему", рекао је Лончар.

У ПОМОРАВСКОМ ОКРУГУ НЕМА ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА,НАРУЧЕНЕ НОВЕ

У Домовима здравља Поморавског округа потрошене су све количине вакцина против сезонског грипа које су стигле половином октобра, а наручене су и очекују се додатне количине, изјавио је данас инфектолог у Заводу за јавно здравље (ЗЗЈЗ) за Поморавски округ у Ћуприји др Ивица Јоцић.

Домови здравља немају вакцине од 14. новембра, прецизирао је Јоцић у изјави Танјугу.

ЗЗЈЗ у Ћуприји добио је 7.000 доза вакцине против сезонског грипа за шест општина Поморавског округа, 835 доза више него лане и дистрибуирао домовима здравља у Јагодини, Ћуприји, Параћину, Свилајнцу, Деспотовцу и Рековац, објаснио је Јоцић.

Дом здравља у Јагодини добио је 1.900 доза, у Параћину 2.000, Ћуприји 700, Свилајнцу 1.300, Деспотовцу 600 доза и Рековцу 500 доза, прецизирао је Јоцић.

Реч је о четворовалентној вакцини, која штити од четири соја вируса, набављена од Компаније "Санофи Пастер" из Француске.

Епидемиолози З ЗЈЗ подсећају да би вакцину требало да приме особе старије од 65 година, хронични болесници, дијабетичари, особе које болују од кардиоваскуларних болести, али и запослени у јавним службама које су од виталног значаја за државу: просветни радници, полиција, особље у градском превозу, медицински радници, шалтерски радници.

Грипа у Поморавском округу нема а ЗЗЈЗ, од 1.октобра, врши надзор над болеснима са клиничком сликом сличном грипу.