ЕПАРХИЈА рашко-призренска осудила је скандалозни спот албанске уметнице Аљбане Азизи, снимљен на остацима Цркве Светог Николе код Новог Брда на Косову и Метохији. Овај чин, у саопштењу које је објављено на епархијском сајту, оцењен је као нецивилизацијско понашање, због чега ће Епархија покренути одговарајуће поступке.

- Епархија, као чланица Савета за специјалне заштићене зоне, покренуће ово питање пред овим телом. То ће бити њен први потез, чим буду именовани нови ресорни косовски министри за културу и просторно планирање, који, уз шефове канцеларије ЕУ и Мисије ОЕБС, чине савет који брине о заштити ових зона и поштовању закона - наведено је у реаговању СПЦ, уз дубоко згражавање над чином певачице Азизи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Ostavite naše svetinje na miru: Srbi ogorčeni posle snimanja spota razgolićene Aljbane na ruševinama srpske crkve

У Цркви истичу да за снимање недоличног спота није тражена дозвола ни Општине, ни СПЦ, што je експлицитно санкционисано законом који у заштићеним зонама ограничава активности у вези са јавним скуповима, рекреацијом или забавом.

- Снимање спотова који вређају верска и национална осећања националних заједница на КиМ, поготово у специјалној заштићеној зони, супротно је закону - истичу у Епархији.

СПЦ сматра и да континуирана злоупотреба локације Светог Николе - неовлашћени радови на храму, разне манифестације, служење римокатоличке мисе и коначно скаредни спот - показује да постојеће косовске институције нису адекватно заштитиле ову локацију и да не умеју или неће да брину о културној баштини.