Сајам наоружања и војне опреме "Defense and Security 2019" свечано је отворен у Бангкоку, а достигнућа у области одбрамбене индустрије представило се преко 500 компанија из више од 50 земаља света, уз 28 националних павиљона међу којима запажено место заузима и Србија.


Одбрамбену индустрију Србије наредна четири дана представља компанија Југоимпорт СДПР, пише Б92.


У српском павиљону, осим средстава из производње и развоја компаније Југоимпорт СДПР, на изложбеном простору су представљени и производи ваљевског Крушика, чачанске "Слободе", лучанског "Милана Благојевица", ужичког Првог Партизана, крушевачког Трајала, компаније ЕдеПро, као и Утве која је део система Југоимпорт СДПР.


Сложени борбени системи домаћег Југоимпорта изложени су у виду већих макета са пратећим видео презентацијама, док је био присутан и веци број тзв. живих макета, односно минобацачке, артиљеријске и муниције за стрељачко наоружање.


"Велики број састанака и посете званицних делегација, обележили су први дан овогодишњег сајма. Нема дилеме да је српско наоружање изузетно цењено у свету, што потврдује наставак сарадње не само са партнерима који су наше системе куповали у прошлости већ и освајање нових тржишта", рекао је за портал Б 92 војни аналитицар Владе Радуловић, који у Тајланду прати овогодишњи "Defense and Security 2019".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ НА САЈМУ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ: Ове године ћемо добити више хеликоптера него што смо их икада имали


Изузетно велико интересовање бројних делегација које су посетиле изложбени павиљон наше одбрамбене индустрије био је везан за сложене борбене системе, самоходну хаубицу Нора Б-52, возила "Лазар" и "Милош", вишецевни ракетни систем "Тамнава" као и брзи вишенаменски борбени чамац.


Поред тога, забележено је и интересовање за муницију различитог калибра али и за домаће беспилотне летелице.


Током званицних састанака иницирано је учешће у више заједницких пројеката којим се освајају нова тржишта.


Реч је пре свега о развоју и производњи муниције на бази термобарицних експлозива, ракетних горива али и противоклопних водених ракета нове генерације.


Српски национални павиљон заузима простор измеду националног павиљона Велике Британије и Кине, која уједно има и најимпозантнији простор, праћен разлицитом врстом видео ефеката и промотивних снимака.


Најбројнија делегација која је посетила наш штанд, била је од стране Оружаних снага Мјанмара, а предводио ју је министар одбране Сеин Виен.


Српски штанд посетили су и званичници Лаоса, Тајланда и Руске Федерације, делегације Филипина, Сингапура, Мексика…