КОНТРОВЕРЗНИ спот албанске певачице Аљбане Азизи, у коме се полугола увија око стубова на остацима Цркве у Новом Брду, само је последње скрнављење древног православног храма. После отимања историје ове светиње у режији власти из Приштине и немачке амбасаде, као и спорне мисе католичких бискупа (такође Албанаца), на ред је дошла и локална естрадна звезда која је остатке богомоље искористила за декор видео-спота.

Прочитајте још: Албанка оскрнавила српску светињу: Полугола певачица снимала спот у Цркви Светог Николе код Приштине (ВИДЕО)

Најновији доказ о угрожености српске баштине на Косову и Метохији стигао је истовремено са хапшењем терористе у Приштини који је недељама радио на пакленом науму - да разнесе манастир Високи Дечани. О статусу какав српска културна баштина "ужива" код приштинских власти сведочи и подугачка листа срушених, запаљених, опљачканих и оскрнављених православних храмова на КиМ каквих је од 1999. године више од стотину.

Најновији случај скрнављења стигао је од албанске певачице, рођене у Швајцарској, која је прошлог месеца без сагласности Епархије рашко-призренске "сет" за снимање - камере, дрон, статисте - поставила међу стубове древног храма надомак новобрдске тврђаве.

Србе из јужне покрајине најновији скандал не чуди, али указују да је број инцидената везаних за Ново Брдо - превелики.

- Желимо само да на миру оставе и нас и нашу светињу - каже за наш лист учитељ у пензији и хроничар Србољуб Максимовић. - После мисе католичких свештеника одржане на Светог Илију, наша црква постала је место потпуно непримереног музичког спота.

СМЕТА ЦРКВА У ПРИШТИНИ АЉБАНА Азизи у скрнављењу туђих богомоља кренула је истим путем којим је пре неколико година прошла њена колегиница Ера Истрефи. Ова певачица са Косова снимила је спот у недовршеном Храму Христа Спаса у Приштини. Ова црква у самом центру града коришћена је и као јавни тоалет и смештај за бескућнике. Унутрашњост храма очистили су монаси и верници Епархије рашко-призренске, од када су улазна врата закључана.

Максимовић објашњава да је новобрдска Црква Светог Николе саграђена у 13. веку, а да је њен ктитор био краљ Милутин, који је упоредо зидао и манастир Грачаницу. Црква је у једном периоду била и седиште митрополије новобрдске, а недалеко од ње саграђена је и једна римокатоличка црква за рударе Сасе.

Историјске чињенице, како истичу револтирани мештани новобрдске општине, Албанцима не значе ништа. На темељима ове цркве одржали су и манифестацију посвећену свом "културном стваралаштву". Током трајања "Дана тврђаве" на цркви је била истакнута косовска застава.

На серију скрнављења новобрдске светиње Приштина и њени органи задужени за бригу о култури - ћуте. Овакав третман Српска листа сматра увредљивим и тражи од међународне заједнице да најодлучније стане у заштиту српских богомоља.

"Скрнављење светиња и објеката СПЦ показује бестидно понашање којим се на крајње увредљив начин третира српска културна баштина на КиМ", наводи се у саопштењу.

Српска листа најављује да ће о вандалским нападима информисати Унеско и остале међународне организације које се баве заштитом културних и верских споменика, као и читав хришћански свет.

Вишегодишња серија скрнављења српске духовне баштине на КиМ, што скандал чини још већим, одвија се истовремено са грчевитом борбом Приштине за столицу у Унеску. За учлањење у ову организацију Албанци су дигли на ноге сву своју спољну и унутрашњу политику, укључујући и велики новац и широк круг лобиста из света.

Пријем у ову међународну организацију, осим шт би био супротан нормама међународног права, био би и нелегитиман, јер приштинске власти две деценије немо посматрају свако уништавање српске културне баштине и врло предано раде на томе да средњовековне споменике преведу у културно наслеђе "Косова".

Аљбана са играчицама на археолошком локалитету


НЕЗРЕЛИ ЗА УНЕСКО

УНИШТАВАЊЕ светиња, па и оних које су на листи Унеска, одсуство имовинске заштите и скрнављење српских гробаља само су неки су од разлога због којих "Косово" не треба да буде примљено у Унеско - навео је Свети Синод СПЦ у свом писму послатом 2015. године Ирини Боковој, тадашњој генералној секретарки Унеска.

Тада је наведено и да је чак 107 српских православних објеката на КиМ уништено или оштећено 1999. Млади косовски Албанци уче у школама да су средњовековни српски манастири заправо албански - или чак илирски - и да су их Срби насилно заузели.