ЗБОГ сумње да је намеравао да изведе терористички напад на манастир Дечане, у Приштини је пре два дана ухапшен Албанац А. И. (38). Он је у Улици Љуиђа Гуракучија пришао Х. Х. и његовом сину Ј. Х., отео им торбу и телефон и покушао да их, како су жртве испричале у полицији, присили да нападну српску светињу.

Полиција је после овог инцидента одредила притвор А. И. због дела пљачке и присиле. Како смо незванично сазнали, монаштво нико није обавестио о овом догађају.

Прочитајте још: Спречен терористички напад на Дечане: Ухапшени мушкарац покушао да прислили две особе да му помогну

Званичне институције Приштине су, неколико сати касније, покушале да демантују везу овог догађаја са тероризмом. Међутим, портпарол полиције Косова Даут Хоџа није оспорио "хитан интерни извештај косовске полиције", из кога су ове везе јасне. Наше информације говоре да ухапшеном пљачка није била примарни циљ, већ - терористички напад.

Овој сумњи свакако иде у прилог чињеница да је од доласка међународне заједнице било више покушаја напада на манастир у којем се налазе мошти Светог краља Стефана Дечанског.

Извештај косовске полиције

Тако су крајем јануара 2016. године, у вечерњим сатима, припадници италијанског Кфора, који обезбеђују светињу, на прилазном пункту зауставили возило у којем су се налазила четворица џихадиста из различитих крајева Косова. У заједничкој акцији са косовском полицијом, у возилу су пронађени "калашњиков", пиштољ, већа количина муниције, али и пропагандни материјал Исламске државе. Исламисти су до прилазног пункта манастира дошли у белом "голфу" урошевачких регистарских таблица, али су војници Кфора посумњали да се не ради о посетиоцима светиње или верницима, због чега су претресли возило. Џихадисти су ухапшени, а из манастира су тада саопштили да је и тај инцидент показатељ да је присуство припадника Кфора у светињи неопходно. Иначе, Високи Дечани су једини православни манастир на Косову и Метохији који и даље обезбеђују међународне снаге.

Српске безбедносне снаге дошле су до сазнања да је ова светиња, али и Пећка патријаршија, била мета за божићне празнике 2018. године, али се од напада одустало.

На зидовима помоћних објеката Дечана 2014. године исписани су графити у знак подршке исламистима - ИД, као и тзв. Ослободилачкој војсци Косова. Године 1999. забележен је покушај гранатирања манастира.

Прича о нападима нимало не чуди ако се зна да је Качаник означен као база за обуку припадника Исламске државе, односно џихадистичка престоница Европе. Из кампова у брдима и шумама на ратишта широм света отишли су бројни Албанци. "Њујорк тајмс" је прогласио Качаник престоницом вехабизма, а у извештају Стејт департмента је наведено да је 400 Албанаца са КиМ отишло да ратује на страни ИД у Сирији. Незванично, број је много већи.

ОПАСАНА СВЕТИЊА

ВИСОКИ Дечани налазе се на листи Унескових заштићених споменика светске баштине. Војници Кфора дежурају испред светиње и уписују имена свих оних који у њу долазе, док је прилаз манастиру опасан додатном гвозденом оградом. После легитимисања посетилаца врата отвара чувар из помоћне зграде.