НА путевима Србије, у саобраћајним незгодама у два дана троје људи изгуби живот, а чак 20 њих задобије тешке телесне повреде, упозорили су јуче надлежни поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа.


Да би скренули пажњу на значај обележавања овог дана, уприличена је, већ по традицији,

манифестација, која је ове године била специфична по томе што је организована посебна градска линија од Земуна, преко Славије, до Трга републике.


Међу путницима су били костимирани глумци који су својим маскама дочарали тежину повреда које настају као последица удеса.


Иако број настрадалих последњих година показује тенденцију пада, нарочито ако се узме у обзир да се повећава број аутомобила, број погинулих је и даље веома висок.


Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов окупљенима на Тргу републике је рекао да ће применом репресије, али и кампањама које промовишу безбедност саобраћаја, покушати да утичу на све грађане, да би се број настрадалих свео на најмању могућу меру.


ДЕА 21 ПУТ ОПЕРИСАНА ДО САДА СВЕТСКИ дан сећања на жртве саобраћајних несрећа подржала је и водитељка Деа Ђурђевић, која је имала тешку саобраћајну несрећу у фебруару ове године. - Када човек седне у возило, он постаје власник не само свог, већ и туђег живота и судбине. До сада сам имала 21 операцију и постоји могућност да ће их бити још. Не само што је овај процес болан за мене, већ и за мог животног партнера и целу моју породицу. Много свакодневних ствари не могу да урадим сама, од купања до облачења, а да не говорим о нечем компликованијем - рекла је Деа.


- Подаци Светске здравствене организације показују да на глобалном нивоу сваке године у саобраћајним несрећама настрада милион и по људи. То значи да се сваке шесте секунде догоди саобраћајна незгода у којој неко погине. На свака два минута троје људи изгуби живот, а на свака четири једно дете. Када је о Србији реч, статистика показује да се број настрадалих и повређених смањује. Подаци из периода од 2009. до 2013. године сведоче да је број настрадалих мањи за 670, а број тешких телесних повреда за чак 2.336, у односу на период од 2005. до 2009. године. Ипак, број настрадалих је и даље висок.


Не постоји ниједна болест која на годишњем нивоу однесе толики број живота као што се то догоди због саобраћајних удеса. Зато се сваке године трећа недеља у новембру обележава као Светски дан сећања на жртве саобраћајних несрећа, а ове године под слоганом "Живот није резервни део аутомобила".


Прочитајте још: За пет година 40 посто мање страдалих на српским путевима


- Саобраћајне несреће су водећи узрок смртности међу младима широм света - рекла је Јасмина Милошевић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја. - Број настрадалих је много више од милион и по, јер сваки изгубљен живот за породицу представља непрекидну трагедију. Зато апелујемо на важност безбедног понашања у саобраћају. Јесење доба године доноси лошије услове за вожњу, а то значи већи ризик за настанак саобраћајних незгода. Посебно су угрожени пешаци, трактористи и возачи комерцијалних возила.


Учесници са данашњег обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа, на Тргу републике

* Фото Жељко Кнежевић


Подаци показују и да су најчешћи узроци саобраћајних удеса прекомерна брзина, вожња под дејством алкохола, као и некоришћење сигурносних појасева. Да би подржали обележавање Светског дана сећања на жртве саобраћајних несрећа, надлежнима су се на Тргу Славија придружили, између осталих, и глумац Ненад Окановић и музичар Игор Лазић.


- Већ две године сарађујем са Агенцијом за безбедност саобраћаја и од тада сам много променио начин понашања кад сам за воланом, поготово када сам видео које су све последице - рекао је Окановић.


Његов колега Игор Лазић је напоменуо да је он на својој кожи добро осетио шта значе последице саобраћајне несреће.


- Прво сам изгубио колегу и пријатеља Небојшу Савељића 1999. године. Тада су са њим настрадала још два моја пријатеља. А 2007. године мој отац је настрадао као пешак, јер га је прегазио мотоциклиста. Живот ми се од тада променио и потпуно другачије размишљам када возим кола. Јер, свестан сам да се то не дешава неком другом, као што многи мисле - рекао је Лазић.НА ПУТЕВИМАДАНАС - ТРОЈЕ МРТВИХ

У ДАНУ када је широм планете обележен Дан сећања на жртве саобраћајних несрећа, у Србији су живот на друмовима изгубиле три младе особе - два младића и једна млада жена.

Тракториста С. Љ. (24) погинуо је данас у 8.20 на локалном путу у селу Луково код Сврљига када се пољопривредно возило којим је управљао, из засад непознатих разлога, преврнуло. Двадесетак минута раније, око осам сати, на путу Крушевац - Ражањ, Д. А. (24) својим "пежоом 206" је слетео са пута и на месту остао мртав. Црна серија започела је у првим сатима недеље, када је код Гаџиног Хана настрадала А. М. (34), пошто је, управљајући "југом", слетела са пута, а њен супруг је повређен.